Åndeløs spenning idet Brasil velger president

Mer enn 142 millioner velgere i Brasil er i ferd med å avgjøre hvem som blir president de neste fire årene. Det ligger an til dødt løp helt til målstreken.

SPENNING:Brasils president, Dilma Rousseff, smaker på "mate", den folkelige te-drikken sør i landet, etter å ha avigitt stemme i Porto Alegre sør i landet. Foto: REUTERS / Scanpics / Paulo Whitaker
SPENNING:Brasils president, Dilma Rousseff, smaker på "mate", den folkelige te-drikken sør i landet, etter å ha avigitt stemme i Porto Alegre sør i landet. Foto: REUTERS / Scanpics / Paulo WhitakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag, dagen før stemmene avlegges, lå sittende presdident Dilma Rousseff og tidligere senator Aécio Neves statistisk helt likt. Rousseff, fra Arbeidernes Parti (PT), lå an til 52 prosent av de som hadde bestemt seg for å stemme. Neves, fra Brasils Sosialdemokratiske Parti (PSDB) lå an til 48 prosent av stemmene.

Dette hadde instituttet Datafolha funnet ut. Tar man hensyn til feilmarginene er det helt dødt løp, eller «uavgjort» som avisene i Brasil kalte det.

Klokka 20 i Brasil, klokka 23 i Norge, vil de første resultatene foreligge.

Overraskelser
Det har vært en utrolig spennende valgkamp, hvor den ene overraskelsen har kommet etter den andre.

I vinter (sommer i Europa) var alle sikre på et gjenvalg av Dilma. Det ville ha ført til 16 års styre under det sosialistiske venstrepartiet PT, først åtte år under Luiz Inácio «Lula» da Silva, så fire år under Dilma med fire års forlengelse. Det er allerede historisk, og en ny valgseier vil forsterke historien.

Flyulykke
Men under valgkampen har en kandidat omkommet i ei flyulykke og den tidligere miljøvernministeren Marina Silva lå deretter an til å slå ut Rousseff. I stedet datt Silva ut av kampen i første valgomgang. Og Neves gikk videre. Han gikk oppover og lå likt med Rousseff i meningsmålingene til valget nærmet seg.

Før helga seilte Rouseff litt forbi Neves. Men dagen før valget lå de nærmest likt i meningemålingene.

Fattig mot rik
Hva er forskjellen for velgerne? Rousseff henter stemmene fra flertallet av de fattige, på grunn av sosiale tiltak som har løftet dem opp til den lavere middelklassen og inn i forbrukersamfunnet. Neves støttes av forretningslivet. Men egentlig er forskjellen ikke så stor ideologisk mellom en venstresosialist og en sosialdemokrat når de skal gjennomføre politikken.