Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åndeløs venting på hemmelig valg

GENEVE (Dagbladet): Valget på ny generaldirektør i Verdens helseorganisasjon skjer like lukket og hemmelig som den katolske kirken velger ny pave. WHO mangler bare den hvite røyken Vatikanet kunngjør sine pavevalg med. Det er kanskje fordi det er røykeforbud overalt i hovedkvarteret i Geneve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kandidatene selv kan ikke følge valget der de én etter én skal elimineres runde for runde. Styremedlemmene sitter innelukket i plenumssalen til en av kandidatene har fått minst 17 stemmer.

Gro Harlem Brundtland sitter hjemme hos ambassadør Bjørn Skogmo, og venter på telefon fra ambassadør og kampanjeleder Morten Wetland. Det kan bli lange minutter fra styreformann Abdelhamid Aberkane åpner møtet klokka halv ti til en av de fem kandidatene er valgt. Før det må det ikke komme et pip fra Wetlands mobil.

- Ikke vanskelig

Etter 14 dagers intens lobbyvirksomhet gikk Gro i går inn i løvens hule som første intervjuobjekt. En halv time fikk hun til å skissere sine visjoner for verdens helsepolitikk. Deretter leverte 24 styremedlemmer sine spørsmål i lederens urne. Han trakk én og én lapp, og Gro fikk elleve spørsmål før timen var over.

- Jeg fikk ingen vanskelige spørsmål, men det betyr ikke at det ikke var sentrale helsepolitiske saker som ble tatt opp, sa Gro etter intervjuet.
Hun var litt betenkt over å være først ute.

- Men så kom jeg til at det kanskje er en fordel når styremedlemmene skal sitte der en lang dag, og gjennomføre fem lange intervjuer.

Gros innlegg var grundig forberedt, men like viktig var det trolig å vise hennes evner til å opptre i en stor internasjonal forsamling.

- Til nå har hun møtt styremedlemmene én for én. I dag demonstrerte hun sitt styrke i et internasjonalt forum, sier en norsk diplomat.

- Slik har ikke disse folkene sett henne før.

Krysser fingrene

Den enorme lobbyen i helsekolossen på en høyde over Genhve syder av diplomater og legebyråkrater og norske pressefolk. I heisen opp til sjefskontoret møter jeg en middelaldrende tjenestekvinne fra Asia.

- Vi krysser fingrene for Gro, sier hun fort og forsvinner inn i tredje etasje.

En vennlig kvinnelig sekretær betror seg litt forsiktig når ingen andre kan høre.

- Måtte det bare bli fru Brundtland. Men jeg har jo ikke lov til å si sånt.

Helsedirektør Anne Alvik kommer ut fra salen i en pause og fastholder ganske enkelt at hun er like optimistisk. Hun har ikke vært i tvil om at Gro vil vinne.

- Gro har iallfall ikke svekket sitt kandidatur ved dette intervjuet, sier hun.

- Jeg er best

Men pakistanske Nafis Sadik har ikke gitt opp håpet.

- Jeg er den beste kandidaten, sier hun uten blygsel.

- Fru Brundtland er mest kjent, og blir regnet som den fremste kandidaten sett fra utsiden, men dette er en del av FN-systemet som jeg kjenner, sier Sadik. Hun er 68 år gammel og leder FNs befolkningsfond.

Gro er faktisk den yngste av alle de fem kandidatene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!