Anders (24) og Michael (33) ble overfalt fordi de holdt hender

- Dette er en muslimsk bydel, sa gjerningsmannen før han gikk til angrep på det homofile paret.

PÅ ÅSTEDET: Anders Rasmushaugen (24) (t.v) og Michael Eimstad (33) ble trakkasert og angrepet på Grønland i Oslo. Foto: HENNING LILLEGÅRD
PÅ ÅSTEDET: Anders Rasmushaugen (24) (t.v) og Michael Eimstad (33) ble trakkasert og angrepet på Grønland i Oslo. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Anders Rasmushaugen (24) og Michael Eimstad (33) er kjærester. I tre år har de bodd sammen i en leilighet på Grønland i Oslo.

På vei hjem i 23.30-tida søndag 9. august, etter en konsert på Operaen og middag på Hell´s Kitchen, gikk de hånd i hånd langs veien, like ved der de bor.

- Plutselig kom en mann i 40-årene bort til oss, unnskyldte seg og spurte om vi snakket norsk. Deretter spurte han «hva er det for noe», mens han pekte på hendene våre, forteller Anders.

Mannen, som er av utenlandsk opprinnelse, ga klart uttrykk for at han ikke tolererer åpenlys homofil kjærlighet.

- Han sa: Det der liker jeg ikke. Dette er en muslimsk bydel.

Paret fortsatte å gå rolig oppover fortauet i retning leiligheten sin, hånd i hånd. De uttrykte noe sånt som «ærlig talt» eller «vet du hva» i retning gjerningsmannen.

- Vi rakk ikke gå mer enn fire, fem meter før mannen kom etter og sparket meg hardt bakfra. Jeg er fremdeles øm bak på låret der han traff, sier Anders.

- Ingen planlagt aksjon
Han sier han ble mer sint en redd, snudde seg, gikk mot mannen og spurte om hva han het. Samtidig tok kjæresten Michael opp sin mobiltelefon for å ringe politiet.

- Det var nok ingen planlagt aksjon fra mannens side. Jeg tror han selv ble overrasket over hva han hadde gjort. Han virket redd da han skjønte at vi ville ringe politiet, sier Michael.

Overfallsmannen fjernet seg deretter raskt fra åstedet. Oslo-politiet bekrefter at saken er anmeldt og under etterforskning.

- Paret ble overfalt i krysset Åkebergveien Grønlandsleiret søndag kveld, sier vaktleder Oddleif Sveinungsen ved sentralvakta i Oslo politidistrikt, og legger til:

- Vi ser svært alvorlig på dette. Det homofile norske paret har forklart at de kom gående og møtte  en mann rundt 40 år. Mannen skal først ha ropt til dem at «dette er en muslimsk bydel, vi tolerer ikke slikt her».

Gjerningsmannen skal være cirka 40 år. Han var kledd i en hvit kjortel som gikk fra skuldrene og helt ned til anklene. Mannen var også ikledd et hvitt hodeplagg.

- Har politiet sikret videoovervåkingsbilder fra området?

- Det er ikke overvåkingskameraer akkurat der overfallet mot det homofile paret skjedde, sier  vaktleder Oddleif Sveinungsen.

Grønland politistasjon etterforsker nå saken.

Nekter å la seg skremme
Det homofile paret har aldri tidligere opplevd trusler eller vold på grunn av sin kjærlighet.

- Det er kjipt at det skal være sånn at man ikke skal kunne vise at man er glad i den man har bodd sammen med i tre år. Selv ikke hjemme i Nesbyen tror jeg noen ville reagert på et homofilt par som leier hverandre, sier Anders.

Paret nekter å la seg skremme av voldsepisoden.

- Vi vil ikke måtte tenke oss om i Oslo. Det er heller motsatt. Synlighet er veldig viktig. Jeg tror det er det eneste som hjelper, sier Michael.

- Det er greit å vise respekt og ikke kline foran moskeen, men det skulle være nokså uprovoserende å gå hånd i hånd med den man er glad i, skyter Anders inn.

- Hvordan reagerte dere da mennen sa at dere ikke skulle holde hender fordi dere oppholdt dere i en muslimsk bydel?

- Du blir litt satt ut når du får servert noe sånt. Jeg tror han der lever i en liten boble, sier Anders.

- Når vi har reist til land som Tyrkia eller India har vi vært mer tilbakeholdne med å vise vår kjærlighet, både med tanke på egen sikkerhet og for ikke å støte noen. Men her hjemme skulle man tro det var greit å holde hender, sier Michael.

Frykter «FrP-sak»
Paret har lest om tidligere overfall på homofile, men kjenner ikke selv homofile som har vært utsatt for voldsepisoder.

- Det er viktig at dette ikke blir gjort til en Frp-sak med muslimer mot homofile. Denne episoden dreier seg om en person, framholder Michael.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer