SINT: Sykemeldte Anders Heyerdahl (65) synes det er uhørt at han ikke har fått sykepenger fra Nav. Nå politianmelder han Staten. Foto: Asle Hansen
SINT: Sykemeldte Anders Heyerdahl (65) synes det er uhørt at han ikke har fått sykepenger fra Nav. Nå politianmelder han Staten. Foto: Asle HansenVis mer

Anders (65) får ikke utbetalt sykepengene sine

Nå politianmelder han Nav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): 26. januar i år ble Anders Heyerdahl (65) sykmeldt fra jobben i lydbokfirmaet Dig2go. Forverrede kroniske fantomsmerter etter en skulderamputasjon i 1972, og overbelastning av den friske venstrearmen er årsak til sykmeldingen.

Heyerdahl har, som loven forutsetter, mottatt en utbetaling fra sin arbeidsgiver i starten av sykeperioden. Men fra Nav Bærum trygd har han ennå ikke fått ei krone i sykepenger. Det gjør 65-åringen eitrende forbannet.

- Hvis jeg ikke betaler parkeringsboten eller tv-lisensen min, kommer de hurtig på døra med inkassokrav. At jeg ikke har fått trygdepengene mine bryr ikke kreditorene seg om, sier Anders Heyerdahl.

Dro til politiet
Nå politianmelder han Nav for tjenesteforsømmelse. Dagbladet.no var i går med da Heyerdahl dro til Bærum politistasjon. De hadde vanskeligheter med å hjelpe han med anmeldelsen på grunn av datatrøbbel. Han ble anmodet om å utforme et skriv hvor det strafferettslige grunnlaget for anmeldelsen framkommer. Anders Heyerdahl leverer anmeldelsen over helga.

- Jeg gjør ikke dette for min egen del, men for alle som opplever at dagpengene eller sykepengene ikke kommer. Vi som har betalt skatt og oppført oss ordentlig, skal ikke bli møtt med dette, sier 65-åringen.

Nav har de siste månedene vært i hardt vær. I Oslo har arbeidsledige måttet vente i månedsvis på å få utbetalt dagpenger som de har krev på etter tre uker.

Hvor lenge vil banken vente på at jeg får pengene mine fra Nav? De venter ikke. For brukerne kan uteblivende utbetaling få store konsekvenser. Staten løper null risiko, samtidig som de tjener penger på rentene, sier Heyerdahl.

- Kriminelt
Advokat Yngve B. Nadheim mener Heyerdahl har strafferettslig grunnlag for å politianmelde Nav. Han viser til saksbehandlingsreglene i Folketrygdloven som sier at sykepenger normalt skal utbetales etterskuddsvis per måned.

- Nav skal utføre en tjenestehandling. Unnlater de det, er det rettslig grunnlag for å hevde at dette er kriminelt. Hvis Nav ikke klarer å betale ut sykepenger fordi de har for dårlige rutiner eller for få saksbehandlere, er dette noe de er klar over innenfor lovens skyldkrav. Det holder ikke at de sier de ikke har tid til å følge opp det Stortinget har sagt de skal gjøre, sier Nadheim som mener Nav Bærum trygd har brutt loven.

POLITIANMELDER: Anders Heyerdahl og advokat Yngve B. Nadheim mener det er strafferettslig grunnlag for å anmelde Nav for tjenesteforsømmelse. Foto: Asle Hansen
POLITIANMELDER: Anders Heyerdahl og advokat Yngve B. Nadheim mener det er strafferettslig grunnlag for å anmelde Nav for tjenesteforsømmelse. Foto: Asle Hansen Vis mer

- Heyerdahl har krav på utbetaling per måned. Han har ikke fått sykepenger for februar. Det er tjenesteforsømmelse, sier advokaten.

- Når de har laget dette Nav, må de hælen fløtte meg smøre dette navet sitt, sier Anders Heyerdahl.

- Beklager sterkt
Nav innrømmer at de har handlet feil.

- Det er åpenbart at folk skal få pengene sine. Denne saken er et enkeltstående tilfelle som vi beklager sterkt, framholder fylkesdirektør Ellen Christiansen i Nav Akershus til Dagbladet.no.

Hun understreker at Nav Akershus på generelt grunnlag ikke har problemer med å få utbetalt sykepenger.

- I kurante saker har vi ikke problemer med utbetalinger. I saker hvor det for eksempel mangler dokumentasjon i forhold til sykemeldingen, kan det ta lengre tid. Men i disse sakene skal vi kontakte den sykemeldte og gjøre oppmerksom på situasjonen, sier Ellen Christiansen.