Anders Anundsens «propagandafilm» kostet skattebetalerne 50 000 kroner

TV 2 fikk 7 000 og NRK 13 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisdepartementets «propagandafilm» med Anders Anundsen i spissen har kostet skattebetalerne 50 000 kroner. Det melder Dagsavisen.

7 000 av kronene gikk til bruk av TV 2s TV-klipp, og 13 000 kroner til bruk av NRKs TV-klipp, får Dagbladet opplyst av departementet.

Det var i går kveld at en 32 minutter lang video ble publisert på regjeringens nettsider. Justisminister Anders Anundsen figurerer som journalist og spør sine underordnede, deriblant politifolk, om de tiltakene regjeringen har fått til.

NRK og TV 2 fikk penger Anundsen åpner videoen slik:

«En av de tingene som er mest frustrerende som politiker, er at media ofte er veldig opptatte av å finne de negative vinklingene på sakene. Derfor har vi laget en egen film, som skal fokusere på hva regjeringen mener er viktig for å sikre din trygghet. (...) Vi skal snakke om det på vår måte, ikke med de vinklingene som NRK, Aftenposten, VG og Dagbladet ønsker å kjøre.»

Se videoen øverst i saken.

Totalt har det kostet 50 000 kroner å lage filmen, bekrefter justisdepartementet overfor Dagbladet. Departementenes servicesenter (DSS) produserte filmen til en kostnad på 30 000 kroner.

- BRUKER OFFENTLIGE PENGER: Justisminister Anders Anundsen får så hatten passer etter den egenproduserte videoen der han spør sine underordnede om arbeidet justisdepartementet har fått til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- BRUKER OFFENTLIGE PENGER: Justisminister Anders Anundsen får så hatten passer etter den egenproduserte videoen der han spør sine underordnede om arbeidet justisdepartementet har fått til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ifølge justisdepartementet er det klarert med TV2 og NRK at materialet skulle brukes i en produksjon som skulle brukes eksternt.

- Frp må betale Til Dagens Næringsliv sier Venstre-leder Trine Skei Grande at hun krever svar fra statsminister Erna Solberg om bruken av offentlige midler.

- Det verste er at han bruker offentlige penger og offentlige ansatte og legger det på departementets hjemmeside. Jeg er for politisk reklame, men ikke skjult som informasjonsvideo fra regjeringen, sier Grande til avisa.

Bør Frp betale? spør DN.

- Ja, jeg mener Frp må betale kostnadene, og like viktig er at han må si unnskyld til de ansatte som er blitt tvunget til å stille opp for å promotere justisministerens parti, sier Skei Grande.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum mener justisministeren med videoen undergraver journalisters rolle om å være kritiske til makta.

- FRP BØR BETALE: Venstre-leder Trine Skei Grande synes ikke noe om videoen fra justisdepartementet. Til DN sier hun at Frp bør ta regningen. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
- FRP BØR BETALE: Venstre-leder Trine Skei Grande synes ikke noe om videoen fra justisdepartementet. Til DN sier hun at Frp bør ta regningen. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper seerne er klare over at dette er politisk reklame, sa hun til Dagbladet i går.

LES OGSÅ: - Anders Anundsen framstår som en blanding av førstårs-journaliststudent og Kim Jong-un.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram