Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anders Behring Breivik (32) tatt etter massakrene

Anders Behring Breivik er mistenkt for både bombeangrepet og skytemassakren på Utøya. Han framstår som høyreradikal, er frimurer og skal ha hatt flere våpen.

AKSJON I NATT: Bevæpnet politi tok seg like før midnatt inn i leiligheten til moren til siktede, der han ofte har oppholdt seg. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
AKSJON I NATT: Bevæpnet politi tok seg like før midnatt inn i leiligheten til moren til siktede, der han ofte har oppholdt seg. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Behring Breivik har vært folkeregistrert på morens adresse i Oslo, der Beredskapstroppen gikk til aksjon etter pågripelsen i kveld, men meldte nylig flytting til Rena.

Naboer forteller Dagbladet at de har sett 32-åringen i det som lignet en militær uniform flere ganger.

Politiet jobbet i går ut fra at Behring Breivik kan ha stått bak begge de ufattelige massedrapene på egen hånd, men sent i går kveld satt 32-åringen ennå i avhør. Det var ikke kjent hva som kan ha vært motivet bak angrepene.

- Han ble pågrepet på Utøya som den antatte gjerningsmannen bak hendelsen i Regjeringskvartalet og på Utøya, men vi har ikke formulert et siktelsesgrunnlag foreløpig. Han sitter i avhør nå, og vi vil formulere en siktelse i løpet av natta når vi ser hva som kommer ut av det avhøret, sa politiadvokat Trine Dingeland til Dagbladet klokka 01 i natt.

Mislykkede bedrifter Behring Breivik har en periode bodd i samme gate som en rekke profilerte stortingspolitikere på vestkanten i Oslo.

Våren 2009 opprettet han et enkeltpersonforetak i Hedmark med det formål å dyrke ulike grønnsaker og fruktprodukter. Etter alt å dømme undersøker etterforskerne om selskapet kan ha gitt tilgang på ingredienser til eksplosiver.

32-åringen har også forsøkt å etablere en rekke bedrifter de siste årene, men felles for dem alle er at de har blitt oppløst etter en stund og gått med underskudd, om enn ikke så store. Et av selskapene skulle drive med utvikling av salgstjenester på internett, mens et annet skulle drive med import av varer fra utlandet for salg i Norge.

Frimurer Fem dager før bombeangrepet  - 17. juli - la en twitterprofil i Behring Breivik navn ut en twittermelding et lett omskrevet sitat fra den liberale 1800-tallsfilosofen John Stuart Mills : «One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.» - «En person med en overbevisning er like sterk som 100 000 som bare har interesser».

Den antatte gjerningsmannen er medlem i Johannes-losjen St. Olaus T.D Tre Søiler i Den norske frimurerordenen. Han har 3. grads status, hvor toppnivået er ti grader.

- Vi har ingen mulighet til å uttale oss om enkeltpersoner eller enkelthendelser knyttet til eventuelle medlemmer, sier pressetalsmann i Den norske frimurerordenen Helge Qvigstad til Dagbladet.

På en Facebook-profil framstår 32-åringen som kristen og politisk konservativ. Som favorittbøker oppgir mannen bak profilen blant annet George Orwells «1984» og Kafkas «Prosessen».

Uendret trusselbilde Justisminister Knut Storberget kunne ikke i går bekrefte hvorvidt det er én og samme person som sto bak bomben som drepte minst sju og skytingen der minst ti ble drept på Utøya.

- Jeg har ikke fått informasjon om dette bærer i den ene eller andre retning, men forutsetter at politiet vil informere når de er klare for å gi mer informasjon til offentligheten. Det eneste jeg kan si er at personen som ble pågrepet på Utøya er norsk, sa justisminister Storberget på en pressekonferanse i går kveld.

Etter det Dagbladet får opplyst skal Politiets sikkerhetstjeneste ikke ha hatt mistanke til noen bestemte personer eller grupperinger i den akutte fasen etter angrepet.  PST hadde heller ikke informasjon som tydet på et nært forestående terrorangrep før det smalt fredag ettermiddag.

- Trusselbildet mot Norge har vært vurdert som lavt i lengre tid, og det var ingen endringer i dette bildet før den forferdelige hendelsen i dag, sa kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til Dagbladet i går kveld.

De siste to årene har PSTs offisielle trusselvurdering vært at Norge nærmer seg de landene der det har vært terroraksjoner eller vært forsøk - men da har hovedbekymringen vært islamistiske ekstremister. Terroraksjoner på norsk jord kan ikke utelukkes, men det er heller ikke sannsynlig at det vil skje i 2011, var linjen til myndighetene.

SIKTET: Anders Behring Breivik er mistenkt for begge massedrapene i dag.
SIKTET: Anders Behring Breivik er mistenkt for begge massedrapene i dag. Vis mer