- Anders Behring Breivik er «voldelig rettroende»

Han hører hjemme i samme kategori som Mohamed Atta og Timothy McVeigh, mener FBI-spesialisten J. Reid Meloy.

Oslo, 20110725. Etter fengslingsmøtet, som varte en knapp time, ble Anders Behring Breivik (i rødt) kjørt tilbake til cella si.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20110725. Etter fengslingsmøtet, som varte en knapp time, ble Anders Behring Breivik (i rødt) kjørt tilbake til cella si. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Voldelig rettroende mennesker» - på engelsk «Violent true believers»- er overbeviste tilhengere av en ideologi eller et trossystem som bruker drap på seg selv og andre som en legitim metode for å nå framtidige mål, skriver den amerikanske psykiatriprofessoren J.Reid Meloy fra University of California i San Diego. 

Han ble blant annet brukt som sakkyndig i prosessen mot Timothy McVeigh og Terry Lynn Nichols etter bombeattentatene i Oklahoma City i 1995.

Meloy har selv lansert begrepet «voldelig rettroende» i flere artikler som de siste åra har vært offentliggjort i fagblader.

- Ignorerer bevis I et intervju med nettstedet forskning.no sier J.Reid Meloy at Anders Behring Breivik sannsynligvis passer i denne kategorien.

- Hans tydelige intensjon var å drepe mange sivile for å fremme sine ekstremistiske meninger, sier Meloy.

Han forklarer at folk med denne diagnosen gjerne ignorerer bevis som ikke passer i forhold til det han selv står for. Likeledes er han tilbøyelig til å mene at folk som er uenige med ham fortjener å dø. Enhver voldshandling rettferdiggjøres som selvforsvar. Noen er ute etter å ta ham og dette gjør at han, i egne øyne, er i sin gode rett til å gå voldsomt til angrep på sine kritikere.

Kloke tanker - Dette høres slett ikke ulogisk ut, sier den norske psykiateren Kirsten Rasmussen til Dagbladet. 

Hun er blant annet kjent som sakkyndig i mange grove voldssaker.

Rasmussen understreker at selv om Dr. Meloy har rett i sin antakelse, vil ikke en slik diagnose på Anders Behring Breivik gi noen betydning i rettspsykologisk forstand når han en dag stilles for en norsk domstol.

- Jeg kjenner ikke akkurat denne delen av professor Reid Meloy?s arbeid, men jeg vet godt hvem mannen er og jeg er sikker på at han presenterer kloke tanker i det han har skrevet, legger hun til.

Arbeidsredskap Meloy selv understreker i artiklene sine at diagnosen først og fremst er ment som et arbeidsredskap for etterforskere som er i gang med å undersøke massedrap. Han gikk i gang med å utvikle teorien sin rett etter angrepet i 2001 mot World Trade Center, og han er også sikker på at diagnosen ville passe på anføreren Mohamed Atta.

- Advokaten hans kommer til å argumentere for at Behring Breivik er sinnssyk, siden dette faktisk er det eneste forsvaret som kan forklare de forferdelige handlingene hans. Men disse individene har som regel ikke vrangforestillinger, eller er psykotiske, sier han til forskning.no.

- Det er viktig å huske at volden er planlagt og utført med hensikt. Dette var ikke impulsivt i det hele tatt.  Disse menneskene blir svært fikserte, og ser på seg selv som helter i en god saks tjeneste. Ofte blir de overrasket over at handlingene deres ikke møtes med bifall fra resten av samfunnet.

Professor Meloy advarer politi og medier mot å tro på Behring Breiviks utsagn, hvis de ikke kan bekreftes av en tredjeperson. Han peker på at folk av massedrapsmannens kaliber er ute på å fremme en fantasi som er voldelig og enorm, og hvor han selv alltid spiller hovedrollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer