Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anders Behring Breivik fikk avvist klagesaken mot Norge

Menneskerettighetsdomstolen har ikke funnet noen brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen

KLAGET: Breivik klaget inn Norge for brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3 (umenneskelig og nedverdigende behandling) og artikkel 8 (retten til privatliv) – alt knyttet til hans soningsforhold i fengselet. Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011 der 77 mennesker ble drept. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAGET: Breivik klaget inn Norge for brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3 (umenneskelig og nedverdigende behandling) og artikkel 8 (retten til privatliv) – alt knyttet til hans soningsforhold i fengselet. Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011 der 77 mennesker ble drept. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg har i dag kommet med sin avgjørelse på Anders Behring Breiviks klage mot Norge.

Domstolen i Strasbourg har avist Breiviks anke fordi de ikke kan se at hans menneskerettigheter er brutt.

De tre dommerne avviste Breiviks anke.

- Domstolen i Strasbourg har i sine granskninger ikke funnet noen brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen og avslo saken, heter det i pressemeldingen.

Avvist av høyesterett

Breivik klaget inn Norge for brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 3 (umenneskelig og nedverdigende behandling) og artikkel 8 (retten til privatliv) – alt knyttet til hans soningsforhold i fengselet.

Han mener omfanget av isolasjon og kontroll i fengselet bryter med menneskerettighetene.

Avventer kommentar

Hans advokat Øystein Storrvik har ikke besvart Dagbladet henvendelser så lang i dag.

Til NTB sier han at han må lese begrunnelsen før han vil kommentere Strasbourgs avslag på Breiviks klage.

- Jeg har registrert at anken ikke er fremmet til behandling. Men begrunnelsen er viktig for oss. Jeg ønsker å se hva Menneskerettighetsdomstolen legger vekt på før jeg kommenterer avgjørelsen, sier Storrvik til NTB.

Storrvik er for tiden forsvarer i en drapssak som går for Oslo tingrett og vil derfor trenge noe tid på å sette seg inn i den 35 sider lange begrunnelsen fra de tre dommerne i Strasbourg.

Det var etter å ha tapt på alle punkter i Borgarting lagmannsrett og fått anken avvist av Høyesterett, at Breivik klagde saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Dommen mot Breivik, som har byttet navn til Fjotolf Hansen, ble klar like etter klokka 10.00 torsdag formiddag. Domstolen publiserte først sin avgjørelse på twitter.

- Sjeldent

Professor Jon Petter Rui ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Tromsø sa til NTB i går at det er relativt sjelden, men ikke unikt, at vestlige demokratiske stater blir dømt for brudd på forbudet mot tortur og umenneskelig og uverdig behandling.

Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011 der 77 mennesker ble drept.

Breivik soner for tiden i fengslet i Skien.

Domstolen

Den europeiske menneskerettsdomstol (forkortet EMD) er en internasjonal domstol som er etablert i medhold av Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Domstolen behandler anklager fra enkeltmennesker, grupper av mennesker eller stater om brudd på EMK begått av Europarådets medlemsland.

I tillegg til å dømme i enkeltsaker kan domstolen avgi uttalelser om hvordan konvensjonen skal forstås i et konkret tilfelle.

Dagbladet følger saken.