Anders Behring Breivik føler seg latterliggjort i retten

Ønsker ikke å svare på aktors spørsmål.

DAG TRE: Anders Behring Breivik rettet på slipset og gjorde sin bisarre høyreekstremistiske hilsen da han ankom rettslokalet i dag også. Foto: Bjørn Langsem  /Dagbladet
DAG TRE: Anders Behring Breivik rettet på slipset og gjorde sin bisarre høyreekstremistiske hilsen da han ankom rettslokalet i dag også. Foto: Bjørn Langsem /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik er svært unnvikende under utspørringen i retten i dag. Som ventet, prøver aktor Inga Bejer Engh å bore mer i Breiviks påståtte nettverk Knights Templar. Aktoratet er overbevist om at nettverket er oppdiktet, og at Breivik er eneste medlem.

Dette er et av temaene Breivik har sagt til sine forsvarere at han ikke ønsker å snakke om.

- Du ønsker å så tvil om KN (Knights Templar) eksisterer, sier Breivik til aktor.

Engh bekrefter dette.

- Manifestet en kladd - Jeg håper du legger mindre vekt på latterliggjøring og å har mer fokus på sak og ikke på person, sier Breivik da.

Da humrer flere i sal 250, ifølge Dagbladets reportere i salen.

For å prøve å få terrortiltalte til å snakke, trekker Inga Bejer Engh fram det Breivik har skrevet i manifestet. Breivik innrømmer da at manifestet er «latterlig skrevet» og beskriver det som en kladd.

Han har tydelige svetteperler i pannen under utspørringen. Han holder en penn i hånda, men skriver ingenting.

Breivik sier, som i går, at bombingen av Serbia i 1999 var utløsende faktor for opprettelsen av Knights Templars. Han sier også at han har søkt mot europeiske militante nasjonalister.

Ville ikke havne på liste - Miljøet i Norge er kjent og det er veldig overvåket, derfor har jeg søkt over nasjonale grenser. Det gjør det ti ganger mindre sannsynlig å havne på en liste, sier terrortiltalte i retten i dag.

- Var det et problem, spør aktor Bejer Engh?

- Ja, man ønsker jo ikke å havne på en liste selv.

Breivik forteller om en person han kom i kontakt med på internett, men vil ikke si hvor vedkommende befant seg, han vil heller ikke si noe om vedkommendes nasjonalitet.

- Jeg ønsker ikke å fortelle noe mer enn jeg har fortalt i avhør, sier han til Engh.

- Skrev for mye Breivik påstår han ikke ønsker å formidle informasjon som kan føre til andre pågripelser.

Den første personen han kom i kontakt med, skal ha satt ham i kontakt med en etterlyst serbisk militant nasjonalist han møtte i Liberia i 2002.

- Det er en del av det jeg skrev i kompendiet jeg angrer på, fordi jeg var bekymret for at det kunne føre til en pågripelse, sier Breivik.

Aktoratet håper å behandle bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i morgen og massakren Utøya på fredag, opplyste aktor Svein Holden i retten i dag tidlig.

Her kan du lese et utdrag fra utspørringen i går.