MORA DØDE I GÅR: Anders Behring Breiviks mor, Wenche Behring Breivik, sovnet inn i går etter lengre tids sykdom. Foto: Bjørn Langsem
MORA DØDE I GÅR: Anders Behring Breiviks mor, Wenche Behring Breivik, sovnet inn i går etter lengre tids sykdom. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Anders Behring Breivik tok farvel med mora i forrige uke

Besøkte sønnen for siste gang i fengselet før hun sovnet inn i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den terrordømte massemorderen Anders Behring Breivik tok farvel med sin mor Wenche Behring Breivik i forrige uke.

Hun sovnet inn i går, 66 år gammel, etter lengre tids sykdom.

- Mor og sønn tok farvel under et besøk på Ila i forrige uke. Breivik fikk da tillatelse til å bevege seg ut av buret i besøksrommet for å gi sin mor en avskjedsklem. Etter dette møtet var det ingen ting usagt mellom dem, sier advokat Tord Jordet i Advokatfirmaet Lippestad til Dagbladet.

- Snakket om 22. juli Breivik flyttet hjem til sin mors leilighet på Hoff i Oslo i 2006, og bodde der fram til han flyttet til gården ved Rena i 2011.

Jordet har vært i kontakt med den terrordømte 34-åringen etter at dødsfallet ble kjent, og forteller at de to hadde et godt forhold som mor og sønn, på tross av de store ideologiske motsetningene dem imellom.

Da de møttes for siste gang, skal de blant annet ha snakket om hvordan de grufulle terrorangrepene han gjennomførte i juli i 2011 har påvirket hans mor i ettertid.

- De snakket mye om hvordan hendelsene den 22. juli hadde påvirket hennes liv, og den sorgen hun bar på, sier Jordet.

Belastning Wenche Behring Breivik skulle i utgangspunktet vitne mot sin sønn i rettsoppgjøret i fjor vår, men ble fritatt av helsemessige årsaker.

- Hennes siste leveår var i stor grad preget av alle de rykter og usannheter som har blitt fremsatt om henne. Han oppfattet det slik at dette var en stor belastning for henne, og håper at det nå vil ta slutt, sier Tord Jordet etter samtalen med Breivik i dag.

Wenche Behring Breiviks advokat, Ragnhild Torgersen i Advokatfirmaet Andersen & Backe-Wiig, bekreftet overfor Dagbladet tidligere i dag at hennes klient døde i går.

Det siste ønsket Hun sa samtidig at 66-åringen hadde et siste ønske, som hun på dødsleiet formidlet til sin advokat.

- Før hun døde, ønsket hun at jeg skulle bekrefte dødsfallet. Samtidig var hennes siste ønske at mediene lot hennes familie få være i fred.

Torgersen ønsket ikke å si noe om Wenche Behring Breiviks kontakt med sønnen, men i desember i fjor ble det kjent at Anders Behring Breivik har fått besøk av sin mor i fengselet minst en gang etter at han ble dømt for terrorhandlingene 22. juli 2011.

Totalt 77 personer mistet livet i Oslo og på Utøya den skjebnesvangre julidagen.