AQÅP: Anders Dale fra Nesodden skal ha fått terrortrening hos al-Qaida på den arabiske halvøy - AQAP - i Jemen. Foto: AFP / NTB scanpix
AQÅP: Anders Dale fra Nesodden skal ha fått terrortrening hos al-Qaida på den arabiske halvøy - AQAP - i Jemen. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Anders Dale (35) siktet for terror, etterlyst internasjonalt

- Har fått terrortrening i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske konvertitten Anders Dale (35) fra Nesodden, som i går ble satt på USAs terrorliste, er nå siktet for terror av Politiets sikkerhetstjeneste.

Det bekrefter PST tirsdag formiddag.

- PST bekrefter at vi over en lengre periode har hatt og har etterforskning rettet mot personen som nå er listeført av amerikanske myndigheter. Vedkommende er mistenkt for overtredelse av § 147a og siktet for overtredelse av §147d, opplyser PST.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter ser på nordmannen som en av de aller største truslene mot Vesten som har kommet fra Norge. Dette fordi han har fått en helt annen opplæring enn eksempelvis Syria-krigerne som kjemper for ISIL og andre grupper.

Trent i Jemen Der ISIL-krigerne trenes i stridshandlinger, er den terrorutpekte nordmannen trent opp av al-Qaida i Jemen som soloterrorist. Ifølge Dagbladets opplysninger har han fått sprengstoffopplæring og trening i selvmordsbombeangrep.

Amerikanske myndigheter opplyser at 35-åringen har vært i Jemen flere ganger i perioden 2008 til 2011 for å få terrortrening. Han skal ha fått opplæring i å lage bombebelter, veibomber og bilbomber.

Dagbladet får opplyst at vestlige lands myndigheter fryktet at Dale skulle iverksette et selvmordsangrep mot London-OL i 2012 - noe som ikke fant sted. Det viser imidlertid hva slags mistanker som har rettet seg mot nordmannen.

Skal etterlyses PST jobber nå med å etterlyse Dale internasjonalt gjennom Interpol og Schengen-systemet.

- Etterforskningen har pågått over lang tid, og vi valgte for en stund side om å søke å få ham etterlyst. I den sammenheng
ble det utferdiget en pågripelsesbeslutning - og han er derfor formelt sett siktet etter straffelovens paragraf 147d, sier fungerende assisterende sjef Thomas Blom i PST til Dagbladet.

Blom opplyser at den internasjonale etterlysningen gjelder for siktelsen.

Venstreradikal Dagbladet har tidligere omtalt hvordan Dale raskt ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008.

Han er en tidligere venstreradikal med plettfri vandel, født og oppvokst i Oslo-området. Han vokste opp med hvite, norske foreldre og hadde sin ungdomstid i radikale politiske miljøer og Oslos musikkmiljø. På CV-en har han oppført jobber i byggefirmaer og en barnehage.

- Han kuttet kontakt med alle de gamle vennene etter at han ble radikal, sa en tidligere venn til Dagbladet i 2012, da saken først ble offentlig kjent.

Frykter angrep Anders Dale konverterte etter at han giftet seg med en kvinne fra et nordafrikansk land i 2008. Kona knyttes ikke til radikal islam.

Mannen er bl.a. jaget av CIA, britenes MI6 og MI5, Forsvarets etterretningstjeneste, PST og andre vestlige sikkerhetstjenester.

Tidligere i juli skjerpet USA sikkerheten ved en rekke europeiske flyplasser av frykt for at terrorgrupper i Syria og Jemen akter å smugle bomber om bord i fly.

TERRORSIKTET. Den norske konvertitten Anders Dale (35) fra Nesodden, som i går ble satt på USAs terrorliste, er nå siktet for terror av Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Privat
TERRORSIKTET. Den norske konvertitten Anders Dale (35) fra Nesodden, som i går ble satt på USAs terrorliste, er nå siktet for terror av Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Privat Vis mer