Anders Eklund (42) tilstår å ha drept Engla (10)

Erkjenner også et annet drap for åtte år siden. Brøt sammen da åtte år gammelt DNA-bevis kom på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  42 år gamle Anders Eklund tilsto i dag å ha drept Engla Juncosa-Höglund (10) som forsvant lørdag for en drøy uke siden. Den siktede tilsto i dag plutselig også det hittil uoppklarte drapet Pernilla Hellgren (31).

- I et avhør nå i ettermiddag har siktede erkjent å tatt livet av Engla. Han har til og med tilstått  drapet i Falun i 2000, opplyser Sven Åke Petters i Dalarne-politiet til Dagbladet.no.

I dagens dramatiske avhør Eklund også opplysninger om hvor han hadde dumpet liket av 10-åringen.

Viste politiet liket i terrenget

42-åringen ble selv med politiet for å påvise drapsofferet.

- Vi kjørte ham til det stedet i Gästrikland der han har gravd ned jenta, sier etterforskningsleder Mats Nygårds til nyhetsbyrået TT.

Ifølge Expressen.se opptrådte drapsmannen rolig på funnstedet. .

Det skal ha vært da politiet kunne legge fram DNA-analyser som knytter Eklund til Pernilla-drapet for åtte år siden at han  la kortene på bordet

- HAR DREPT BEGGE: Den 42 år gamle lastebilsjåføren Anders Eklund tilsto i dag plutselig to forskjellige drap, etter å ha blitt forelagt DNA-bevis fra den åtte år gamle Pernilla-saken. Dette bildet er hentet fra en politivideo fra 1995, da Eklund var involvert i en voldtektssak. Foto: POLITIET / EXPRESSEN.SE
- HAR DREPT BEGGE: Den 42 år gamle lastebilsjåføren Anders Eklund tilsto i dag plutselig to forskjellige drap, etter å ha blitt forelagt DNA-bevis fra den åtte år gamle Pernilla-saken. Dette bildet er hentet fra en politivideo fra 1995, da Eklund var involvert i en voldtektssak. Foto: POLITIET / EXPRESSEN.SE Vis mer

- Da erkjente han det drapet ganske umiddelbart, sier Sven-Åke Petters til Expressen.se.

Kort tid etter tilsto han å ha drept Engla for så å gjemme liket.

- Det ble for mye etterhvert

Eklunds forsvarer bekrefter det endelige gjennombruddet i de to drapssakene.

- Han har tilstått, sier advokat Kyrö til Dagbladet.no i kveld.

- Jeg vet ikke hvorfor, men han syntes vel det ble for mye etterhvert og at bevisene mot ham var sterke. Jeg kjenner ikke så mye til bevisene, men han har valgt å tilstå, og han har vist politiet hvor jenta lå. Vi har akkurat vært der med politiet nå. 

Kyrö vil ikke si noe om hvor funnstedet ligger i forhold til Englas hjem i det lille tettstedet Stjärnsund.

- Det er langt derfra, er alt advokaten vil si.

Anders Eklund (42) tilstår å ha drept Engla (10)

Fant liket utendørs

Engla forsvant på sykkeltur like ved hjemmet i Stjärnsund i Dalarna lørdag for en drøy uke siden.

- Jeg kan bekrefte at vi har funnet et lik. Det ligger i terrenget, et godt stykke fra stedet hun forsvant, sier Petters til Dagbladet.no.

Ifølge ham lå den døde jenta i en annen kommune i Sverige, men vil ikke gå nærmere inn på funnstedet. Anders Eklund var bosatt i Torsåker på drapstidspunktet, omlag en times kjøring unna Englas bolig.

Tilstår i tillegg drap for åtte år siden

42-åringen erkjente i ettermiddag også å ha drept Pernilla Hellgren (31) i 2000.

- Jeg så det på tv-nyhetene. Jeg kjenner en lettelse og til og med glede, selv om det kanskje ikke er riktig ord. Nå kan foreldrene få svar på sine spørsmål, forteller den pensjonerte drapsetterforskeren Jan Trygg til Aftonbladet.se.

Han ledet etterforskningen av Pernilla-saken for åtte år siden. Drapet har fram til i kveld stått uløst, men da lastebilsjåføren Eklund havnet i søkelyset i barnedrapssaken ble han også koblet opp mot Falun-mordet.

Hellgren ble funnet drept i Östre Främby, noen kilometer utenfor Falun, i juni 2000.

Politiet skal ifølge Expressen allerede i 2006 fått tips om at 42-åringen, som tidligere er dømt for seksualforbrytelser, kunne være interessant for etterforskningen av drapet på Pernilla. Tidligere i dag forklarte svensk politi til Expressen at etterforskerne skulle sammenligne 42-åringens DNA med DNA-funn fra åstedet i Östre Främby.

- Hans DNA sammenlignes automatisk med alt som ligger i sporregisteret, men jeg har begjært at sammenligningen med spor fra Pernilla-saken skal skje først, sa etterforskningsleder Leif Nyquist.

Politiet ville i kveld ikke gå inn på detaljer i tilståelsen.

- Vi vil gi flere opplysninger på en pressekonferanse mandag klokka 10, men kan foreløpig ikke gå ut med mer, opplyser politiets talsmann til Dagbladet.no.

Drapet på Hellgrenn i 2000 har mange likheter med en tredje forbrytelse, drapet på 16 år gamle Malin Olsson i Gøteborg i 1994. Politiet ha så langt ikke gått ut med opplysninger om mannens eventuelle forklaring rundt Malin-saken.

<B>FUNNET I DAG:</B> Liket av 10 år gamle Engla ble funnet utendørs langt fra forsvinningsstedet.
<B>FØRSTE OFFER:</B> Pernilla Hellgren ble drept i juni 2000.
<b<FULGTE MED KLIENTEN: 42-åringens forsvarer, Jan Kyrö, var med klienten da han skulle vise politiet hvor Engla lå nedgravd.