DÅRLIG TIMET FEBER: Sjelden har en halsbetennelse kommet så ubeleielig som for KrF-politiker Anders Tyvand i går. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DÅRLIG TIMET FEBER: Sjelden har en halsbetennelse kommet så ubeleielig som for KrF-politiker Anders Tyvand i går. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Anders Tyvands halsbetennelse kostet Hareide flertallet i går: - Timingen var helt forferdelig

Da den røde delegaten ble syk, kom en blå vara inn som erstatter. Det tippet flertallet.

KrF i tre fylker valgte i går sine delegater til landsmøtet fredag, der hvilken regjering landet skal ha står på spill.

Det ble en god dag for tilhengerne av å gå inn i dagens regjering, og stang ut for KrF-leder Knut Arild Hareides forslag om å søke samarbeid med Sp og Ap.

I Oslo var det fire stemmers overvekt som vippet flertallet over på blå side.

I Vestfold var det enda jevnere. Blå side fikk 23 stemmer, mot de rødes 22. Det ga fire blå og tre røde delegater.

At det ikke ble rødt flertall skyldes at den uttalte tilhengeren av Hareides linje, Anders Tyvand, fra Tønsberg, var syk og måtte melde avbud.

I stedet ble det hans vara som voterte over samarbeidsspørsmålet – og varaen stemte for det blå alternativet.

- Slått ut med feber

KRF: - Avstanden til Frp er for stor, sier knut Arild Hareide. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Anders Tyvand, som også er tidligere stortingspolitiker for KrF, forteller til Dagbladet at det ikke var alvorlig sykdom, men at han var helt slått ut.

-. Jeg skal love deg at hadde jeg vært i stand til det, hadde jeg vært der. Det var en halsbetennelse som gjorde at jeg var helt slått ut av feber.Nå har jeg fått antibiotika og er allerede bedre. Timingen var rett og slett helt forferdelig dårlig, sier en litt bitter Tyvand til Dagbladet i dag.

Han sier han visste det var jevnt, men ikke hadde noe annet valg enn å kaste inn håndkleet den dagen.

- Det er synd, og det viser hvor ekstremt jevnt dette var i Vestfold som ellers i landet. Det var rett og slett én stemme som avgjorde, sier han.

- Dette gjør kanskje at det blir litt ekstra tøft for deg å komme til hektene igjen?

- Ja, nesten, sier Tyvand med en liten latter.

Flertallet glapp for Hareide

Med resultatene i går, er det klart at den siden som ønsker å forhandle om regjeringsmakt med dagens regjering har 95 av delegatene til landsmøtet på sin side. Egentlig trenger de 96 delegater for å få flertall, men siden én delegat har sagt at hun vil stemme blankt, har høyresiden allerede flertall – i alle fall på papiret.

Et lite plaster på såret for Tyvand er at han likevel skal være tilstede på landsmøtet på fredag. Selv om han ikke var tilstede på det ekstraordinære landsmøtet i Vestfold KrF, er han valgt som en av de tre røde delegatene fylket faktisk sender. Og han sier han helt sikkert skal komme seg på møtet på fredag.

- Det er fortsatt håp, selv om partilederen ikke går inn i landsmøtet med et flertall av delegatene. Hareide har vært opptatt av at dette er en prosess, som ikke avsluttes før på møtet. Jeg skal være tilstede på landsmøtet og gjøre mitt beste for å kjempe for gjennomslag for å samarbeide med Ap og Sp, sier han.