KANDIDAT: Arbeiderpartiets stortingsgruppe valgte i dag Dag Terje Andersen til partiets kandidat som stortingspresident. FOTO: SCANPIX
KANDIDAT: Arbeiderpartiets stortingsgruppe valgte i dag Dag Terje Andersen til partiets kandidat som stortingspresident. FOTO: SCANPIXVis mer

Andersen ny stortingspresident

Går av som statsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (52) er Arbeiderpartiets kandidat til vervet som stortingspresident. Han blir valgt av Stortinget 8. oktober.

Andersen ble pekt ut av stortingsgruppa i ettermiddag. For at han skal bli stortingspresident må han gå av som statsråd og være tilbake i Stortinget før nasjonalforsamlingen konstituerer seg 8. oktober.

I dag ble det også klart at Aps nestleder Helga Pedersen går av som fiskeri- og kystminister for å bli parlamentarisk leder for partiet på Stortinget.

Han vil derfor etter alt å dømme få avskjed i nåde fra statsrådsembetet allerede i statsråd førstkommende fredag.
Det er Stortinget som velger sin egen president ved skriftlig votering, men det er utenkelig at Andersen ikke vil få flertall.

Flere innad i Arbeiderpartiet har de siste ukene gitt uttrykk for et ønske om en kvinnelig stortingspresident, men valget falt likevel på Anderseni dag. Han ble innvalgt fra Vestfold første gang i 1997. Han var næringsminister fra høsten 2006 til 20. juni 2008 da han overtok som arbeids- og inkluderingsminister.

(NTB)