Andersen på vikende front

KRIASTIANSAND (Dagbladet.no): Jan Helge Andersen er ikke lenger sikker på om han virkelig ble truet da Viggo Kristiansen rispet ham med kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsadvokat Tore H. Pettersen, som forsvarer Viggo Kristiansen, har de siste timene avhørt Jan Helge Andersen. Advokatens mål er å få Andersen til å innrømme at han ikke er så uskyldig som han selv fremstiller seg og at han deltok aktivt i overgrepene.

Andersen står fast på at han selv var under trusler da han tok livet av 8 år gamle Stine Sofie Sørstrønen. I går forklarte han at et risp som Kristiansen ga ham i armen, var et bevis på at det var alvor fra Kristiansens side. Derfor torte han ikke å flykte fra stedet eller hjelpe Stine Sofie Sørstrønen, som fremdeles levde.

Kanskje ikke en trussel

I dag innrømmet han at han ikke var like sikker på hva Kristiansen egentlig mente da kniven traff Andersens arm.

- Da tenkte jeg at det var med vilje, sa han.

- Men nå? Kan jeg forstå deg som om du ikke er sikker lenger? spurte Kristiansens forsvarer.

- Mmm. Ja, egentlig.

Flere av detaljene rundt drapet har Andersen angivelig kommet på om nettene, «når alt dette har gått i sakte film». Han liker tydelig dårlig å måtte snakke om drapene. Stemmen blir lavere og ordene mer utydelige når han snakker om det som skjedde på åstedet. Men Andersen fastholder at han ikke hadde mulighet til å slåss mot eller flykte fra Viggo Kristiansen.

Frykt

- Du har forklart at du ikke bakket ut av handlingen, selv om du hadde fått overlevert kniven? spurte Pettersen.

- Mmm.

- Er det fremdeles den kniven som holder deg tilbake?

- Nei. Mest frykten for Viggo, sa Andersen og gjentok at han ikke hadde hatt noen sjanse i kamp med kompisen, utfra hvordan det var når de lekeslåss.

- Når vi lekeslåss, er vi ganske hardhendte, så jeg tror ikke det.

- Bruker dere kniv på hverandre? spurte Pettersen.

- Nei, vi stopper før det går langt, svarte Andersen.

Det gjorde han ikke den 19. mai i fjor.