Andersen ut av Ap-toppen

Sju av Aps regjeringsmedlemmer sitter i partiets mektige sentralstyre. Nå trekker næringsminister Dag Terje Andersen seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En rekke fylkesledere i partiet har allerede gitt klar beskjed om at de ikke ønsker at så mange som dagens syv regjeringsmedlemmer skal sitte i partiets styre.

Dagbladet kjenner til at flere i valgkomiteen er innstilt på å innfri fylkeslederens ønske om færre statsråder og større bredde i sentralstyret.

Men først gjenstår det å se hvor mange av statsrådene som selv varsler sin avgang.

Takker for seg

Første mann ut er næringsminister Dag Terje Andersen. Allerede fredag, like etter at det ble bestemt hvem som skulle sitte i Aps valgkomité, ga næringsministeren beskjed om at han ikke ønsker å fortsette.

Nå gjør han det også klart overfor Dagbladet:

- Jeg har sendt beskjed til valgkomiteen om at jeg ikke fortsetter i sentralstyret. Det gjør jeg fordi jeg synes det er for mange statsråder og stortingsrepresentanter der. Jeg har mange nok muligheter til å påvirke partiets politikk på, sier Andersen.

Dermed gir han også sin støtte til de mange fylkeslagene som har uttrykt ønske om flere styremedlemmer utenfor Stortinget og regjeringen.

FØRSTE MANN UT: Næringsminister Dag Terje Andersen er første statsråd i Ap til å trekke seg fra det mektige partistyret. Arkivfoto: NINA HANSEN
FØRSTE MANN UT: Næringsminister Dag Terje Andersen er første statsråd i Ap til å trekke seg fra det mektige partistyret. Arkivfoto: NINA HANSEN Vis mer

Få utenom

I dagens sentralstyre er det kun fire personer utenom AUF-lederen og partisekretæren som ikke er statsråd, stortingsrepresentant eller har toppverv i LO.

Allerede etter valget bestemte Andersen seg for å gå ut av sentralstyret.

- Sentralstyret skal være representativt for partiet. Jeg satt i gruppestyret på Stortinget og syntes jeg hadde god nok mulighet til å påvirke partiets politikk og mente det var riktig å trekke meg, sier han.

- Hvem synes du bør overta din plass i sentralstyret; et helt vanlig partimedlem eller en fylkesleder?

- Nei, det legger jeg meg overhodet ikke bort i. Jeg har sagt fra tidligere at jeg synes det er for mange statsråder og stortingsrepresentanter i sentralstyret, sier han.

Dagbladet kjenner til at antallet statsråder i Aps sentralstyre blir tema allerede på første møtet.

For gammel

Dermed melder Andersen seg helt ut av diskusjonen rundt en framtidig ledelse i partiet. Tidligere har Andersen blitt pekt på som en mulig kandidat til å ta over den dagen Jens Stoltenberg gir seg som partileder. Ap-veteran og tidligere industriminister Finn Lied gikk ut i VG og mente Andersen var partiets kronprins. Men selv har Andersen hele tiden stått på sitt om at han er for gammel.

- Hvordan kan du være en kommende stjerne når du er 49 år! Herregud det er ti år siden jeg gikk UT av ledelsen da jeg sluttet som partisekretær, sa han til Dagbladet 22. desember.