- Andersen viste lite tegn til anger

KRISTIANSAND (Dagbladet): Én gang gråt Jan Helge Andersen under totalt 80 timer i politiavhør. - Han var ikke nevneverdig berørt av situasjonen, sier politiavdelingssjef Geir Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Hansen har avhørt Jan Helge Andersen en rekke ganger. Både som vitne og seinere som siktet for barnedrapene i Baneheia. De to har tilbrakt totalt 80 timer sammen.

- Han var veldig grei å avhøre. Han var rolig, og svarte på alle spørsmål, forklarte politiavdelingssjef Geir Hansen i retten i går.

Vanskelig å lese

- Det er vanskelig å lese Jan Helge. Han har ikke noe særlig kroppsspråk. Fjeset hans er lagd slik at det ser ut som han smiler hele tida. Han virker veldig sjenert og stemmeleiet er stort sett det samme hele tida, sa Hansen.

Det samme har vi som har sittet i rettssalen og observert Andersen tenkt. I går satt han rolig ved siden av sin forsvarer, men rynket panna et par ganger under Hansens forklaring. Blant annet da avdelingssjefen innrømmet at han først fant forklaringen hans for utrolig til å være sann.

- Det var en utrolig forklaring. Kunne dette være ei sann historie? At han var så passiv. Jeg spurte gang på gang på gang. Han vek ikke fra den første forklaringen, noe som styrket hans troverdighet, sa Geir Hansen.

Tiet om overgrep

Jan Helge Andersen la alle kort på bordet og tilsto å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8) samme dag som han ble pågrepet av politiet i september i fjor. Han gjorde det etter at Geir Hansen hadde spurt om det kunne være slik at han selv var et offer i saken. - Da fikk han et litt annet ansiktsuttrykk. Det skjedde noe med ham, og han begynte nesten å grine. Da jeg spurte hva han hadde gjort på åstedet svarte han at han hadde drept den ene jenta. Viggo hadde drept den andre, forklarte Hansen.

Det Andersen ikke fortalte var at han også hadde forgrepet seg mot den ene jenta. Det innrømmet han først 25 oktober, etter å ha blitt konfrontert med at det fantes biologisk materiale. - Det satt tydeligvis langt inne, sa Hansen.

Gråt en gang

Geir Hansen fant det merkelig at Jan Helge Andersen hele veien viste så lite følelser utad.

- Jan Helge var ikke nevneverdig berørt av situasjonen. Det virket som om han ikke hadde tatt alvoret helt innover seg. Utad kan det virke som han har vist lite anger. Han har tatt til tårene en gang, det var da han forklarte seg om drapet. Da begynte han å gråte. Etter pausen tok han til tårene en gang til. Men det er få eller ingen spontane reaksjoner fra Jan Helge, forklarte Geir Hansen.

Da Jan Helge Andersen satt fengslet i Arendal hadde han problemer med å få sove på grunn av den harde madrassen på cella. Han turde ikke si fra til fangevokterne.

- Det måtte vi gjøre. Det betegner Jan helge som person, sa Hansen i retten i går.