Andhøy anholdt etter at han omdøpte båten til «Berserk»

Navneforvirring kan ligge bak anholdelse i Chile.

ANHOLDT:  Jarle Andhøy og hans mannskap ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy. Da var båten ifølge Andhøys talsmann Rune «Supern» Olsgaard omdøpt fra «Nilaya» til «Berserk». Foto: Armada de Chile
ANHOLDT: Jarle Andhøy og hans mannskap ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy. Da var båten ifølge Andhøys talsmann Rune «Supern» Olsgaard omdøpt fra «Nilaya» til «Berserk». Foto: Armada de ChileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jarle Andhøys talsmann, Rune «Supern» Olsgaard, forteller til Dagbladet at han snakket med Andhøy ved midnatt. Han fortalte at en navneendring kan ligge bak at båten som til nå har vært kjent som «Nilaya» lørdag kveld ble anholdt av chilenske myndigheter.

Ifølge Olsgaard ble båten omdøpt til «Berserk» i en seremoni i Antarktis for noen dager siden.

Navnetrøbbel - De opplyste til chilenerne at båten het «Berserk». Chilenske myndigheter mener at det ble opplyst falskt navn, fordi New Zealand hadde opplyst til dem at «Nilaya» var på vei, sier Olsgaard til Dagbladet.

Han mener det dreier seg om en misforståelse, som nå vil bli rettet opp.

- Jeg vet at det har blitt oversendt dokumenter fra Russland til chilenske myndigheter nå. Det har skjedd etter at båten ble oppbrakt. Da ble agenten i Russland kontaktet, forteller Olsgaard.

Blindpassasjer Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, sa igår til Dagbladet at båten ble tatt i arrest på anmodning fra new zealandske myndigheter, men at han ikke hadde mottatt en begrunnelse for arresten.

Havnemester og løytnant Carlos Bañados Matute sa samtidig til Dagbladet at båten seilte i chilenske farvann uten lov. Han sa også at new zealandske myndigheter hadde gitt beskjed om at båten ikke hadde lov til å forlate landet for å dra til Antarktis, og dessuten hadde en papirløs new zealender om bord.

Det dreier seg om «blindpassasjeren» Busby Noble, som avgivelig snek seg med på turen uten pass.

Bekjente i Argentina Rune «Supern» Olsgaard forteller at det er bra stemning ombord i båten, som ligger under bevoktning i den sørchilenske byen Puerto Williams. Chilenerne skal være i bedre humør nå enn da båten ble anholdt.

Jarle Andhøy og mannskapet var på vei til Ushuaia i Argentina da de ble stanset av chilenerne.

- Jarle har en del bekjente der, fra den første gangen han var i Sørishavet, da han var 19 år gammel, forklarer Olsgaard.
Han forteller at det er meningen å legge igjen båten der, og så ta en vurdering senere på hvordan den senere skal brukes.

Vond lukt Ifølge Olsgaard har Andhøy og mannskapet fått enda et problem å stri med, etter at de kom inn i varmere farvann.

- De sier at det lukter vondt ombord. De har ikke fått vasket seg på noen måneder, og lukta kjennes mye bedre under varmere forhold enn i kulda, sier Rune «Supern» Olsgaard, som ikke vet hvor lang tid det kan ta før situasjonen med chilenske myndigheter blir avklart.