Andhøy anmeldt for kriminell handling

Polarinstituttet leverte anmeldelsen for «Berserk»-ekspedisjonen til Troms politidistrikt i dag.

ANMELDT:  Jarle Andhøy (t.h.) er som leder av mannskapet på «Berserk» blitt anmeldt for to brudd på Miljøforskriften av Antarktis. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ANMELDT: Jarle Andhøy (t.h.) er som leder av mannskapet på «Berserk» blitt anmeldt for to brudd på Miljøforskriften av Antarktis. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges utøvende miljømyndighet i Antarktis, Norsk Polarinstitutt, anmeldte i dag ekspedisjonsleder Jarle Andhøy for ferden med seilbåten «Berserk», tidligere «Nilaya».

- Vi har i dag oversendt en anmeldelse av ekspedisjonens ansvarlige leder til Troms politidistrikt i dag, sier Jan Gunnar Winther direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø til Dagbladet.

Indentisk anmeldelse Jarle Andhøy er anmeldt for de to samme bruddene på miljøforskriften for Antarktis som han i fjor fikk et forelegg på 25 000 kroner for.

- Bruddene er manglende godkjenning av ekspedisjonen og manglende dokumentasjon på forsikring, sier Winther videre. 

Før ferden varslet Andhøy sjøl regjeringen om planene, men norske myndigheter har aldri godkjent ekspedisjonen. «Berserk»-lederen ankom New Zealand 2. januar i år, og åtte dager seinere dro han og mannskapet for å prøve å finne svar og minnes de døde etter at «Berserk» forsvant i februar 2011.

- Dette er norsk lov og i tråd med den internasjonale forskriften. Hensynet til miljø og sikkerthet må ivaretas. Både Hurtigruta, klatrere og forskningsekspedisjoner søker om dette.

Winther vil ikke kommentere hva han synes om lovbruddet.

BRUDD PÅ LOVEN:  Jarle Andhøy er nå anmeldt. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
BRUDD PÅ LOVEN: Jarle Andhøy er nå anmeldt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Vi har plikt og ansvar for å anmelde i forhold til brudd på loven.

Ikke tilfredstillende Anmeldelsen har drøyet fordi Polarinstituttet har ventet til Andhøy var ute av Antarkis, og derfor kunne legge hele hendelsesforløpet til grunn for anmeldelsen.

«Som part til Antarktistraktaten er norske myndigheter forpliktet til å sikre at all aktivitet som organiseres fra Norge er planlagt på en slik måte at aktiviteten/ ekspedisjonen medfører minst mulig belastning for miljøet i Antarktis og er i tråd med gjeldende bestemmelser» heter det på Polarinstituttes hjemmesider.

«For ekspedisjonen med seilbåten Nilaya mottok ikke Norsk Polarinstitutt informasjon og dokumentasjon som på en tilfredsstillende måte oppfylte plikten» står det videre.

Går til sak Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, sier til Dagbladet at Andhøy er forberedt på at det kan bli en rettssak når han er tilbake i Norge.

- Vi kommer ikke til å akseptere et forelegg denne gangen. Om det kommer en anmeldelse vil vi prøve saken for retten. Vi vil vise til hvilke krav som er stilt til tidligere ekspedisjoner, og påpeke at like tilfeller må behandles likt.

Vordahl mener en rettssak vil være en arena der Jarle kan komme nærmere svarene på de spørsmålene han fortsatt mener står ubesvart etter ulykken.

- Jeg tror de aller fleste og særlig Andhøy er opptatt av miljøet i Antarktisk. Andhøy er på ingen måte noen miljøgris. Regelverket tar sikte på vikrsomheter som har et visst minimum av skadeevne og forurensningspotensiale.

- Firkantet og byråkratisk Advokaten legger til at «forurensningspotesialet ved en seilbåt er ubetydelig i forhold til nesten all annen aktivitet som drives i området».

-ULOVLIG: Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, opplyser om at Jarle Andhøy har brutt miljøforskriften. Foto: Privat
-ULOVLIG: Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, opplyser om at Jarle Andhøy har brutt miljøforskriften. Foto: Privat Vis mer

- Det er derfor lett å oppleve anmeldelsen som svært firkantet og byråkratisk, mener advokaten.

Polarinstituttet har i flere måneder hatt løpende kontakt og «utvekslet informasjon» med newzealandske myndigheter i tillegg til russiske, argentinske og amerikanske.

Etter ti dager i arrest ved en chilensk marinebase ble Jarle Andhøy og seilbåten «Berserk» frigitt. Nå har mannskapet på Berserk begynt å tenke på hjemturen til Norge. Akkurat når det blir, kommer an på hvor lang tid det tar å gjøre noen reparasjoner på båten i Ushuaia i Argentina, som er neste stopp.