I RETTEN: Jarle ANdhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
I RETTEN: Jarle ANdhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

Andhøy nekter straffskyld

- Jeg erkjenner ikke straffskyld for noe som ikke har skjedd, svarte Andhøy når tiltalen ble lest opp i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ(Dagbladet): Jarle Andhøy måtte i dag møte i rettssal 8 i Nord-Troms tingrett etter at han nektet å betale et forelegg på 40 000 kroner fordi han i 2012 seilte av gårde mot Antarktis uten nødvendige tillatelser fra Norsk Polarinstitutt (NPI).

- Vil du vedta forelegget, spurte dommer Unni Sandbukt?

- Jeg kan ikke godta et forelegg for noe som ikke har skjedd. Så svaret er nei, sa Jarle Andhøy i retten.

Strenge forsikringskrav Formålet med turen var at han på egenhånd ville undersøke hva som gikk galt da båten Berserk forliste med tre av mannskapet om bord året før.

- Det viktigste for meg var uansett å reise tilbake for å finne ut hvilke tiltak polarmyndigheter gjorde mot ekspedisjonen. Jeg vil også ha svar på hva som skjedde med «Berserk» og mannskapet, sier Andhøy til Dagbladet.

Det er strenge krav til forsikring og en utredning av mulige miljøkonsekvenser for å ferdes i det sårbare polarmiljøet, men Andhøy hadde ikke det da han seilte fra New Zealand vinteren 2012.

- Vi bestrider boten og sier at det ikke er ulovlig å seile en båt i rom sjø, og at det ikke krever noen tillatelse, sa advokat Brynjar Østgård før rettsaken startet.

Påtalemyndigheten har varslet at de vil skjerpe det opprinnelige kravet til 50 000 kroner, subsidiært 60 dager i fengsel.

- Viktig, men tungt - Det blir en viktig dag i retten. Det blir tungt å gå gjennom alle sporene på nytt, men det er helt nødvendig å gjøre det for å få ut den dokumentasjon og redegjørelse som Norsk Polarinstitutt sitter på. De sitter på informasjon om flere forhold som vi lurer på, sier Andhøy til Dagbladet.

På forhånd sa Jarle Andhøy til Dagbladet at han ser fram til rettssaken.

Ansikt til ansikt - Det skal bli greit å møte Norsk Polarinstitutt ansikt til ansikt i retten i dag. Til nå har de gjemt seg bak forskrifter og regelverk som er forvaltet etter egne interesser, men i dag må de faktisk svare for det de vet og sin egen rolle i tiltakene som er gjort mot Berserk-ekspedisjonene. Det de kommer opp med i retten nå vil bli nytt både for meg og for moren til Robert Skaanes, sier han videre.

Det er satt av to dager til saken, men forsvareren mener tiden kan være for knapp til å få en god behandling av et vanskelig juridisk emne.