POLITISK AKTIVIST  : 53 år gamle Busby Noble er mannen som snek seg med Andhøys skute, ifølge newzealansk avis. Han omtales som en politisk aktivist. Foto/ faksimile: NEW ZEALAND CUSTOMS/ NEW ZEALAND HERALD
POLITISK AKTIVIST : 53 år gamle Busby Noble er mannen som snek seg med Andhøys skute, ifølge newzealansk avis. Han omtales som en politisk aktivist. Foto/ faksimile: NEW ZEALAND CUSTOMS/ NEW ZEALAND HERALDVis mer

Andhøys blindpassasjer er en politisk aktivist

Ifølge newzealandsk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Jarle Andhøy og mannskapet hadde da travelt da de satte kursen mot Antarktis. Andhøy ankom New Zealand 2. januar i år.

Etter hvert ble han etterlyst av newzealandske tollmyndigheter for ikke å ha opplyst at han var deportert fra Canada.

Andhøy har bekreftet overfor Dagbladet at det er fem personer i besetningen. Én av disse er blindpassasjer og fersking. Rune «Supern» Olsgaard har tidligere sagt til Dagbladet at blindpassasjeren er en 150 kilo tung maorikriger.

Nå skriver avisa New Zealand Herald at denne mannen er 53 år gamle Busby Noble.

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementet i New Zealand som sier de ikke gir ut informasjon om enkeltpersoner og derfor ikke kan bekrefte dette.

Klargjorde skuta Noble skal ha vært en bekjent av afrikanske Leonard Banks, som omkom under ekspedisjonen i fjor. 53-åringen jobbet med å klargjøre «Berserk» før skuta la ut på den fatale ferden i fjor, og jobbet også med den russisk-registrerte båten «Nilaya» før den siste ferden.

Noble omtales av avisa som en politisk aktivist fra det venstreorienterte partiet Mana party. Partiet jobber blant annet for maori-folkets rettigheter i New Zealand.

- Plantet maoriflagget i isen Et partimedlem, Kereana Pene, har snakket med Noble via satellittelefon fra båten.Hun forteller at Noble har plantet partiets flagg i polarisen.

- Busby hadde en seremoni der han plantet flagget i isen og holdt en Maori-bønn. Jeg tror ikke han regnet med å komme frem i det hele tatt, sier Pene.

Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordal, snakket med Andhøy på fredag. Da nærmet turen seg slutten, men det er ikke bekreftet at båten har kommet frem til McMurdo-sundet.

I løpet av «Nilayas» reise mot sørpolen har New Zealandske myndigheter vært i kontakt med Busby Noble. Han har formidlet at han har det bra og at han ble med på reisen frivillig.

- Vi er i kontakt med hans familie, men vi har ikke mottatt noen forespørsel om å gi konsulær bistand. Vi kommer likevel til å holde kontakt med familien, og er fremdeles svært interessert i informasjon som kan kaste lys over situasjonen, skrev Utenriksdepartementet i en epost til Dagbladet.

Lurte seg med I likhet med Andhøy skal Busby Noble ha hatt en ønske om å finne ut av hva som skjedde da «Berserk» forliste i fjor. Problemet var at han ikke hadde papirene sine i orden. Ettersom han ikke hadde pass ønsket ikke Andhøy å ha ham med.

Derfor måtte han lure seg med på ekspedisjonen.

- Han lurte seg med ved å legge seg inn i rommet ved ankervinsjen fremst i båten. Den svære maorikrigeren på 150 kilo! Jarle ante ikke at han lå der, har Rune «Supern» Olsgaard sagt til Dagbladet.