Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andhøys blindpassasjer har gitt livstegn fra seg

- Han har det bra og ønsker ikke hjelp, opplyser Utenriksdepartementet i New Zealand.

VIL FINNE SVAR: Jarle Andhøy vil svært gjerne finne svar på hvorfor «Berserk» forliste og tre gode venner døde.

Foto: Heiko Junge / Scanpix
VIL FINNE SVAR: Jarle Andhøy vil svært gjerne finne svar på hvorfor «Berserk» forliste og tre gode venner døde. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 150 kilo tunge maorikrigeren med ansiktstatoveringer gjemte seg i et trangt rom foran på båten da Jarle Andøy nektet ham å være med i jakten på «Berserk».

Det sier talsmann for Jarle Andhøys nye ekspedisjon, Rune «Supern» Olsgaard, til Dagbladet.

Klokka tre i natt norsk tid opplyste det newzealandske Utenriksdepartementet Dagbladet om at de har vært i kontakt med newzealanderen.

- Har det bra - Han har tatt kontakt i dag, og sier at han har det bra. Vi er i kontakt med hans familie, men vi har ikke mottatt noen forespørsel om å gi konsulær bistand. Vi kommer likevel til å holde kontakt med familien, og er fremdeles svært interessert i informasjon som kan kaste lys over situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Sandra Ford i en epost til Dagbladet.

Dagbladet møtte i går de to tidligere besetningsmedlemmene på «Berserk», Rune Olsgaard og Christian Foss, på Rubber Pub i Oslo.

Andhøys mål for ekspedisjonen med båten «Nilaya» er å ta seg inn i det beryktede McMurdosundet, for å få svar på hva som skjedde da seilbåten «Berserk» forsvant i Sørishavet 22. februar i fjor, med tre av mannskapet om bord.

Jobbet på «Berserk» Newzealenderen, som tilhører Maori-stammen, jobbet på «Berserk» før den la ut på sin fatale ferd i fjor. Og han jobbet med å klargjøre «Nilaya» før årets ekspedisjon.

- Han hadde et sterkt ønske om å få bli med. Også han kjente våre venner som ble borte, og ville være med for å finne svar, sier Olsgaard.

VENNER: Talsmann for Jarle Andhøys nye ekspedisjon er Rune «Supern» Olsgaard (t.v). Han er tidligere mannskap på «Berserk», i likhet med Christian Foss (t.h).
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VENNER: Talsmann for Jarle Andhøys nye ekspedisjon er Rune «Supern» Olsgaard (t.v). Han er tidligere mannskap på «Berserk», i likhet med Christian Foss (t.h). Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Problemet var at maorien ikke hadde papirene i orden.

- Jarle ville ikke ha ham med fordi han ikke hadde pass. Han lurte seg med ved å legge seg inn i rommet ved ankervinsjen fremst i båten. Den svære maorikrigeren på 150 kilo! Jarle ante ikke at han lå der, forklarer Olsgaard.

- Ikke kidnappet I gårsdagens avis skrev Dagbladet at den newzealandske statsministeren John Key har engasjert seg i saken og er bekymret for newzealenderen om bord.

- Newzealandske myndigheter kan roe seg helt ned. Han er ikke kidnappet, men ville veldig gjerne være med. Og på en måte er nok Jarle glad for at han er med også. Han er en solid fyr, sier «Supern».

Rune Olsgaard snakket med Jarle Andhøy på satelittelefon onsdag denne uka.

- God stemning om bord - Han var ved godt mot, og det er god stemning om bord. De er på vei nedover. Hvis de velger å gjøre det, kan de komme til å krysse 60 grader sør tidlig i neste uke, sier Rune Olsgaard.

Han fnyser av ekspertenene som har kritisert Andhøy fra å dra for seint på året, i den tro at forholdene blir for lumske.

- Dette er bare tull. Jeg sjekker isforholdene på satelitt. Isen begynte å åpne seg først på mandag. Inntil søndag var det ikke mulig å ta seg fram, sier «Supern».

Ikke redde De tidligere «Berserk»-seilerne er ikke i tvil om at Andhøy og resten av besetningen velger å snu hvis det begynner å bli farlig. Hadde det ikke vært for skadene de pådro seg under forrige ekspedisjon, ville de ha vært med selv.

MAORI: Denne maorikrigeren er ikke mannen som omtales i artikkelen. Foto: AFP/Scanpix
MAORI: Denne maorikrigeren er ikke mannen som omtales i artikkelen. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

De beskriver den russiske kapteinen om bord som en erfaren isseiler, og påpeker at Andhøy selv er vant med forholdene.

- Jarle seilte tre måneder i sørishavet da han var nitten år gammel i en 26 fots glassfiberbåt. Det er selvfølgelig en risiko å være der, men vi stoler såpass på dem at vi ikke kan tenke oss at noe går galt, sier Christian Foss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling