Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andrawes-saken er blitt maleri-utstilling

HAMBURG (NTB): Den langvarige og dramatiske straffesaken som endte med at Souhaila Andrawes ble dømt til 12 års fengsel for kapringen av et Lufthansa-fly, blir nå gjenfortalt gjennom tegninger og malerier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat og maler Christiane Zander (44) i Hamburg stiller fra 11. februar ut 70 arbeider som ble til mens hun fulgte prosessen mot den palestinske kvinnen i 1996. Det gjorde hun ikke som representant for påtalemyndigheten, men som tilhører med stifter og skisseblokker.

- Saken mot Andrawes berørte meg voldsomt personlig. Jeg har forsøkt å holde fast et stykke samtidshistorie, sier Christiana Zander til NTB.

Hun forteller at hun har vært engasjert i konflikten mellom israelere og palestinere siden hun selv bodde i Tel Aviv i ett år, like etter at kapringen fant sted i oktober 1977.

Fascinert av Andrawes

- Jeg ble under rettssaken utrolig fascinert også av personen Souhaila Andrawes. Jeg har aldri opplevd et menneske med så mange så sterke trekk og slik mimikk.

- Noen ganger ga hun inntrykk av dyp fortvilelse, andre ganger løftet hun knyttneven i tross og som seiershilsen. Jeg var aldri sikker på om hun var oppriktig eller om hun spilte teater. Det er denne kvinnen med de tusen ansikter jeg har forsøkt å framstille. Jeg verken dømmer henne eller fremstiller henne som helt, sier Zander.

Embetet hindret maleren fra å ta direkte kontakt med den tiltalte, som ikke har visst noe om utstillingsplanene. Zander har arbeidet som statsadvokat i Hamburg i 17 år og har også hatt en rekke maleriutstillinger. Men det er første gang hun viser offentlig arbeider som er blitt til i rettssalen.

Juridisk redskap

- Jeg har tegnet mye også som aktor. Mange prosesser er kjedelige. Da griper jeg til blyanten. Jeg tegner med venstre øye og skriver med høyre, forklarer Zander.

Hun mener at tegningene også kan være nyttige for hennes arbeid som statsadvokat.

- De hjelper meg til å holde fast et inntrykk av for eksempel hvordan tiltalte reagerer på vitneutsagn.

Hennes utstilling av Andrawes-bilder holdes i regi av advokatforeningen i Hamburg, som ligger tvers over gaten for bygningen der straffesaken ble avviklet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!