INNSATSLEDER: - Vi fikk evakuert flyet raskt, på en trygg og rolig måte. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Andre bombetrussel denne uka

Mandag denne uka ble et annet Ryanair-fly fra Krakow til Dublin omdirigert til Stansted lufthavn etter at det ble oppdaget en bombetrussel på en lapp på et toalett.

Publisert

Politiet har anholdt en 51 år gammel, britisk mann, mistenkt for å stå bak bombetruslene mot et Ryanair-fly fra London til Oslo.

Ryanair opplyser til Dagbladet at trusselen var skrevet på en lapp som ble funnet om bord i flyet.

Dette er den andre bombetrusselen mot et Ryanair-fly denne uka. Mandag ble et Ryanair-fly fra Krakow til Dublin omdirigert til Stansted lufthavn etter at det ble oppdaget en lapp der det ble hevdet at det var sprengstoff om bord. Lappen ble funnet på et toalett.

Det skriver BBC.

To menn på 26 år og 47 år ble pågrepet. Det ble i etterkant ikke funnet noe mistenkelig i flyet, opplyser politiet.

Lapp

Mannen som politiet har pågrepet på Gardermoen i dag er britisk statsborger.

- Vi har igangsatt etterforskning av saken og vi vil avhøre mannen så fort som mulig, opplyser politiet i en pressemelding fredag ettermiddag.

Politiet sier til NTB at de ikke vet om den pågrepne 51-åringen reiste alene, eller om han var en del av et reisefølge.

- Det er flere grunner til at vi har anholdt han, og det vil vi komme tilbake til senere når etterforskningen er kommet i gang, sier Unnestad.

Undersøker sammenheng

Bombetrusselen mot Ryanair-flyet til Oslo ble mottatt mens flyet var i lufta.

- Crewet oppdaget en lapp som hevdet det var en postensiell trussel mot sikkerheten om bord. Kapteinen fulgte prosedyrene og forstatte mot Oslo lufthavn der flyet landet trygt, skriver Ryanairs pressevakt i en epost til Dagbladet.

Politiet vil se nærmere på om dagens bombetrussel kan ha sammenheng med tidligere trusler. Det opplyser leder Olav Unnestad for Felles operative tjenester til VG.

- Det er naturlig å se de to hendelsene i sammenheng, og det blir etterforskningsrelaterte spørsmål som vi skal undersøke, sier leder Unnestad til NTB.

POLITIET PÅ STEDET: Det skal ifølge politiet være et Ryanair-fly som mottok en bombetrussel fredag. Her er politiet tilstede på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Nicolai Eriksen, Dagbladet
POLITIET PÅ STEDET: Det skal ifølge politiet være et Ryanair-fly som mottok en bombetrussel fredag. Her er politiet tilstede på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: Nicolai Eriksen, Dagbladet Vis mer

Evakuering

Flyet har nå landet trygt på rullebanen.

Klokka 13.03 skriver politiet at de hadde iverksatt evakuering av flyet, og at passasjerene vil bli fraktet bort i busser.

Dansk bistand

Det danske forsvaret bisto med to F-16-fly for å eskortere Ryanair-flyet til Oslo, etter at trusselen kom inn, bekrefter vakthavende ved det danske forsvarets operasjonssenter til Dagbladet.

Han medgir overfor danske B.T. at jagerflyene brøt lydmuren over Skagerrak under uttrykningen, og sier at det var en «alvorlig» grunn til det.

- Det var en alvorlig grunn til at de måtte fly raskt, sier vakthavende.

FIKK TRUSSEL I LUFTA: Flyet var på vei fra Stansted i London med kurs for Oslo lufthavn da det mottok trusselen. Foto: Flightradar24
FIKK TRUSSEL I LUFTA: Flyet var på vei fra Stansted i London med kurs for Oslo lufthavn da det mottok trusselen. Foto: Flightradar24 Vis mer

I full beredskap

Ifølge Avinors nettsider tok Ryanair-flyet av fra Stansted-flyplassen i London klokka 09.40 lokal tid fredag, med kurs mot Oslo.

Pressevakt Cathrine Framholt i Avinor forteller Dagbladet at de fikk melding om hendelsen klokka 11.50, og at flyet landet klokka 12.25.


Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer