- Andre kriminelle kan vite hvem som står bak

Tidligere politietterforsker mener at en dusør kan bidra til mer informasjon i forsvinningssaken.

- IKKE MOTTATT LIVSBEVIS: Politiet bekrefter i dag at det har vært ny kontakt mellom motparten i forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Politiet bekreftet mandag ettermiddag at det har vært ny kontakt med de antatte kidnapperne i forsvinningssaken. Det nye budskapet har kommet på en ny kommunikasjonsplattform, opplyste politiinspektør Tommy Brøske.

- Dette gir jo håp om at saken kan la seg løse, sier tidligere politietterforsker og forfatter, Jørn Lier Horst, til Dagbladet.

Både politiet og bistandsadvokat Svein Holden har mottatt budskapet. Men ingen har fått noe livstegn av Anne-Elisabeth Hagen (68).

Meldingen som Tommy Brøske omtaler i mandag, er den tredje fra de antatte kidnapperne.

Horst mener at den nye kontakten mellom partene holder liv i hypotesen om at Anne-Elisabeth Hagen faktisk har blitt bortført.

- KAN LEGGE IGJEN SPOR: Jørn Lier Horst påpeker at metodene på livsbevis som politiet ber om, kan legge igjen elektroniske spor. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
- KAN LEGGE IGJEN SPOR: Jørn Lier Horst påpeker at metodene på livsbevis som politiet ber om, kan legge igjen elektroniske spor. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Redd for å bli sporet

Under pressekonferansen ba politiet om telefonsamtale, brev, bilder, video eller lyd som livstegn.

- Det er rart at man ikke har fått noen form for livstegn. Disse formene for livsbevis som politiet ber om, vil kunne legge igjen elektroniske spor. Det virker som at de som har sendt ny beskjed fortsatt er redd for å bli sporet. Dette kan påvirke valg av plattform, sier Horst.

- Hva tenker du om at politiet konkret ber om disse livsbevisene?

- Det er forståelig at de ønsker å forsikre seg om at hun er i live før de råder familien til noe.

Han påpeker at det ikke er noen garanti for at det er samme avsender. Også privatetterforsker Finn Abrahamsen har tidligere uttalt til Dagbladet at det er ikke uvanlig at andre kriminelle «henger seg på».

- Det er jo penger å hente her. Det begynte med en beskjed i huset. Om budskapet er i samme format, er det grunn til å tro at det kan være samme avsender, sier Horst.

FORSVINNINGSSAKEN: Hagen-familiens bistandsadvokat sier at familien ikke har mulighet til å svare mistenkte kidnappere direkte, og at de ikke vil forhandle uten livsbevis. Video: Lars Øystein Solbakken Vis mer

Dusør

Den tidligere politietterforskeren mistenker at heller ikke den nye kommunikasjonsplattformen er helt optimal. Dette bekrefter bistandsadvokat Svein Holden på en egen pressekonferanse. Der uttalte han at den nye kontakten kun er enveiskommunikasjon, uten mulighet til å svare.

- Dersom man ikke har en god kommunikasjon, vil det å utlove en dusør være en vurdering. Andre kriminelle kan vite hvem som står bak. Det kan ryktes i miljøet og andre kan se til snitt til å tjene penger på dette, sier Horst.

Han viser til at i slike saker, spesielt over tid, kan andre kriminelle ha tilegnet seg informasjon om hvem som kan stå bak.

- Det at dette trekker ut i tid gjør saken spesiell. Jeg ville tro at de som eventuelt står bak ville tjene penger raskt. Her ser det ut til at det er motparten som ikke legger opp til noen framdrift, sier Horst.

Bistandsadvokat Svein Holden sa på pressekonferansen at politiet har kommet med et klart råd om å ikke gå i forhandlinger før de vet at Hagen lever og har mottatt et livsbevis. Dette rådet vil familien følge.

Ifølge Holden har de som står bak det nye budskapet skissert at de vil sende et livsbevis.

104 dager siden

Anne-Elisabeth Hagen forsvant for 104 dager siden, 31. oktober i fjor. I like mange dager har politiet jaktet intenst på det de mener er gjerningspersonen eller personene som har bortført 68-åringen.

Fremdeles står politiet uten svar på hvor kona til milliardær Tom Hagen (68) befinner seg, om hun er i live eller hva som har skjedd.

Politiet etterforsket saken i all hemmelighet, fram til 9. januar. Da ble saken offentliggjort, fordi politiet trengte tips for å komme seg videre i etterforskningen.

Etterforskningen var holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse. Den første kontakten med «motparten» kom før politiet gikk ut med saken offentlig.

Det skal ha blitt framsatt et løsepengekrav på omkring 90 millioner kroner i form av kryptovalutaen Monero ved bortføringen.

BORTE SIDEN OKTOBER: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet fra hjemmet sitt på Lørenskog siden oktober. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BORTE SIDEN OKTOBER: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet fra hjemmet sitt på Lørenskog siden oktober. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Flere «budskap»

16. januar mottok familien til Anne-Elisabeth Hagen et nytt budskap fra de antatte kidnapperne i saken.

Da gikk familiens advokat Svein Holden ut med informasjonen på en pressekonferanse åtte dager seinere. Øst politidistrikt, som etterforsker saken, har mottatt en rekke tips om mulige skjulesteder hvor 68-åringen kan befinne seg.

Politiet har tidligere fortalt til Dagbladet at de har oppsøkt adresser i Norge, og sjekket dem ut av saken. I forrige uke fortalte politiinspektør Tommy Brøske til Dagbladet at også mulige skjulesteder i utlandet også er blitt sjekket ut av saken.

- Jeg kan bekrefte at vi har fulgt opp skjulesteder, også utenfor Norges grenser. Men å gå i mer detaljer om det, vil jeg ikke gjøre. Verken hvordan vi har sjekka det ut, eller hvor vi har sjekka det ut, sa Brøske.

Etterlyste personer

Torsdag 10. januar viste politiet fram overvåkningsbilder fra Futurum-bygget hvor ektemannen har sin arbeidsplass.

Bildene viser tre personer som beveger seg på utsida av bygget 31.oktober, dagen Hagen forsvant. Det første klippet er fra klokka 07.36, og viser en person som går på veien utenfor gjerdet, for så å snu seg og gå tilbake.

24 minutter etter kommer det en person gående igjen. Vedkommende ble passert av en syklist.

Politiet etterlyste disse personene, men det er kun syklisten som har meldt seg. Vedkommende er sjekket ut av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer