Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Andre på isolasjon har det langt verre enn Breivik

Randi Rosenqvist synes det er vanskelig å ta Breiviks klage alvorlig.

- IKKE ISOLASJONSSKADD: Psykiater Randi Rosenqvist mener Anders Behring Breivik ikke har isolasjonsskader, og mener medier og domstol burde vie oppmerksomhet til andre innsatte på isolasjon, som har det langt verre en Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- IKKE ISOLASJONSSKADD: Psykiater Randi Rosenqvist mener Anders Behring Breivik ikke har isolasjonsskader, og mener medier og domstol burde vie oppmerksomhet til andre innsatte på isolasjon, som har det langt verre en Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): - Andre innsatte som sitter på isolasjon har det langt verre enn Anders Behring Breivik, sier spesialrådgiver og psykiater Randi Rosenqvist.

Hun vitnet i dag som Breiviks vitne i saken han har anlagt mot staten. Han mener hans soningsforhold på avdeling for særlig høy sikkerhet har gitt ham isolasjonsskader og at soningen bryter med menneskerettighetene. Rosenqvist jobber som spesialrådgiver på Ila fengsel og foretar risikovurderinger av forvaringsinnsatte.

Randi Rosenqvist vil ikke vurdere om Breiviks soning er brudd med menneskerettighetene, men påpeker at andre forvaringsinnsatte i isolasjon i norske fengsler har langt verre forhold enn massedrapsmannen.

- De har tilgang til en enkel celle, de er psykisk syke. De er ikke i stand til å lese for eksempel bøker, se på tv eller annet. Det er personer som blir psykotiske, aggressive. Ingen av disse tingene gjelder Breivik, sier Rosenqvist til Dagbladet.

Hun mener Kriminalomsorgen har strukket seg veldig langt til å legge til rette for Anders Behring Breivik, og skulle heller ønske at de som sliter med soningen får oppmerksomhet.

- De har kanskje ikke evne eller tilbud om noe forsvar som kan jobbe for dem, sier hun.

- Går nok bra Rosenqvist avviste i retten at Breivik har isolasjonsskader. Det Breivik omtaler som «isolasjonsskader» vurderer hun som stresshodepine, slik mange ellers i samfunnet kan være plaget med.

- Så lenge han holder på med alt det han gjør, går det nok sikkert bra, sier hun.

- Har Breivik ikke noe å klage på?

- Jeg har vanskelig for å ta hans klage alvorlig. Fengselet har brukt mye ressurser på at han skal få så grei og forsvarlig isolasjon som mulig, sier Rosenqvist til pressen.

Hun sier samtidig at Breivik står fritt til å klage.

- Men jeg tenker noen ganger på hvor mye denne mannen koster Norge, sier hun.

- Villig til å drepe I sitt vitnemål ga Rosenqvist uttrykk for at hun tror Breivik er villig til å begå nye drap, ta gisler eller liknende i framtiden, selv om han nå sier at han er fredelig.

- Hvis Breivik på et tidspunkt ikke lenger opplever seg som en viktig person og får oppmerksomhet i media, tror jeg han er villig til å begå veldig dramatiske ting igjen, selv om han nå sier at han ikke er villig til å gjøre det, sa Rosenqvist.

Rosenqvist har anbefalt at man kan vurdere å fjerne glassveggen til Breivik fordi faren for plutselig vold fra Breivik etter tid er redusert. Hun anbefaler også å gi ham en PC, noe som kunne være godt for hans mentale helse.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart