DAG TO: Forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte ut den fornærmede jenta i Vågå-saken. Ordfører Rune Øygard er tiltalt for seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
DAG TO: Forsvarer Mette Yvonne Larsen spurte ut den fornærmede jenta i Vågå-saken. Ordfører Rune Øygard er tiltalt for seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Andre siden av salen

Det ble en tung dag i retten for jenta. Også for Mette Yvonne Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsadvokaten hadde forberedt jenta på at dagen kom til å bli tøff. I går ettermiddag startet Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsens utspørring av den fornærmede. For første gang satt jenta vendt mot tiltalebenken. Hun har vært klar på at hun ønsker å snakke for åpen rett, med Øygard til stede. Det var hun også fast bestemt på da hun tok plass i vitneboksen i går. Det endte med at Mette Yvonne Larsen selv insisterte på å avbryte utspørringen.

Larsen er kjent som en hard negl. Men hun er også kjent som barnas talskvinne. Hun var bistandsadvokat for ofrene i 22. juli-rettssaken, og hun har vært barnevernsadvokat i en årrekke. I går åpnet hun med å fortelle jenta at hun ikke har som intensjon å gå i strupen på henne, men at hun blir nødt til å stille vanskelige spørsmål. Her er jobben hennes å så tvil om fornærmedes historie. Larsen har presisert at det ikke handler om sverting, men at troverdighetsspørsmålet er sentralt som en del av bevisførselen i saken.

Jenta fikk spørsmål om en rekke detaljer. Om navnet sitt. Om hun er mørkeredd. Deretter om de punktene der forsvareren mener at jentas forklaring strider mot andre beviser, som det jenta har forklart i avhør og legens rapport om Øygards kropp. Mange av spørsmålene beveget seg utenom kjernen av tiltalen, og en del av dem kunne synes irrelevante sett utenfra. Mette Yvonne Larsen har en plan med spørsmålene som nok vil tre tydeligere fram etter hvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet var å bli ferdig med utspørringen i går. Det startet bra. Jenta svarte klart og tydelig, sa fra når hun var usikker og var offensiv når hun møtte motstand. Men summen av inntrykkene, de inngående spørsmålene og Øygards respons, ble til slutt for sterkt. Jenta brøt sammen, og tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg besluttet at retten skulle ta pause. Jenta gråt sammenhengende. Mette Yvonne Larsen virket ille til mote. Etter pausen satte bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal seg i vitneboksen sammen med jenta og ba forsvareren om å gå roligere fram. Hun mener at Larsen gikk for langt. At hun boret for mye, vred på jentas ord.

- Jeg håper alle skjønner dilemmaet jeg står overfor, sa Mette Yvonne Larsen, og lurte på om jenta ville lukke retten for tilhørere. Jenta ristet på hodet.
- Jeg har ikke lyst å spørre ut ei jente som sitter og hulker, sa Larsen til dommerne. Dommerne henvendte seg til jenta.
- Jeg vil prøve å fortsette, sa 16-åringen. Hun tørket tårene, men de sluttet ikke å sile.
- Jeg liker dårlig denne situasjonen, administrator, jeg føler meg på en måte som en...
- Jeg kan godt fortsette, nærmest hvisket jenta.
- Jeg må be om å få avslutte, sa Larsen. Jeg skjønner at dette blir tøft, men jeg har en jobb å gjøre.

Dermed satte dommeren strek. I det Mette Yvonne Larsen forlot salen sammen med sin klient, kastet hun et bekymret blikk bort på andre sida av salen. Der satt en 16-åring og gråt så kroppen ristet. På bordet ved siden av henne lå en oransje post it-blokk. Hun hadde tegnet noe. En lubben, rosa blomst med grønne blader. Kjæresten kom bort. Han holdt rundt henne og kysset henne på kinnet.

- Vi tror vi klarer å fortsette i morgen, sa bistandsadvokaten.

Men da er det ikke sikkert at Øygard sitter i samme sal.