Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andrea (20) fikk corona i mars - sliter fortsatt med å puste

Andrea Lien Juvik (20) fikk påvist coronaviruset i mars, men sliter fortsatt med ettervirkninger. - Når jeg går tur blir jeg veldig fort sliten og tung i pusten. Det gjør bare vondt, sier hun.

FIKK PÅVIST CORONAVIRUSET: Andrea Lien Juvik (20) forteller at hun fikk påvist coronaviruset i mars. Hun har siden blitt friskmeldt, men opplever fortsatt ettervirkninger av viruset. Foto: Privat
FIKK PÅVIST CORONAVIRUSET: Andrea Lien Juvik (20) forteller at hun fikk påvist coronaviruset i mars. Hun har siden blitt friskmeldt, men opplever fortsatt ettervirkninger av viruset. Foto: Privat Vis mer

Juvik kommer fra Askøy utenfor Bergen og beskriver seg selv som ei aktiv jente. Hun studerer psykologi i London, hvor hun regelmessig har vært å se på fotballbanen for universitetslaget.

Det var der hun tror det hele begynte.

- Jeg kan ikke slå det helt fast, men jeg tror det var på en fotballkamp jeg ble smittet, sier hun til Dagbladet.

Hun merket ikke noe med en gang, og dagene gikk. Det var ikke før hun ankom Norge at symptomene inntraff for fullt.

- Det første jeg merket var at jeg fikk hoste, så ble det tyngre og tyngre å puste. Etter hvert fikk jeg feber, smerte i kroppen og ble veldig fort utmattet. Jeg begynte å sove hele dager, sier hun

- Det gjør bare vondt

20-åringen forteller at formen gikk mye opp og ned den første tiden. Hun kunne føle seg frisk ei uke, men plutselig få tilbakefall og føle seg syk en annen.

- Jeg tok alle forholdsregler og holdt meg hjemme i karantene, sier Juvik, som var redd for å smitte andre.

Det var ikke før 8. april, nesten en måned etter at hun fikk de første symptomene, at hun følte seg helt feberfri. Hun kontaktet fastlegen sin og ble friskmeldt.

Men selv om hun var friskmeldt, følte hun seg ikke helt bra, skriver Bergens Tidende, som først omtalte saken. Nå, snart fem måneder siden den skjebnesvangre kampen i London, sliter hun fortsatt med ettervirkninger.

- Jeg liker å være ute å bevege meg, men når jeg går turer nå, blir jeg veldig fort sliten og tung i pusten. Jeg må ta mange pauser, og finner det nesten bare tullete å prøve å trene. Det gjør bare vondt, sier hun.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er viktig å huske at coronaviruset kan spres presymptomatisk. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Røntgenbilder viste ikke noe unormalt

Juvik forteller at fastlegen hennes til slutt fikk henne til å ta røntgenbilder av lungene sine, men de viste ikke noe unormalt.

Hun skal nå til en lungespesialist for ytterligere sjekk, men har ikke fått time før 4. september grunnet stor pågang.

- Føler du at du har fått god informasjon om hvorfor ettervirkningene kan ha rammet akkurat deg?

- Nei, jeg kan ikke si jeg har fått noe god informasjon om det, eller hva det kan være. Jeg har søkt en del på det, men det meste som kommer opp da man søker «corona» og relevant stoff på nettet, er artikler om folk som er redde for å viruset, og hvordan man kan unngå det. Det finnes ikke så mange artikler om hvordan det er å faktisk ha hatt det, ettervirkninger og rehabilitering.

Juvik har forståelse for at viruset er nytt, og at det finnes lite forskning på temaet. Hun synes likevel det kunne vært greit med en bedre informasjonsflyt til de rammede.

- Jeg må si at jeg er litt bekymret for studiestart. Det er nok en fare for at jeg ikke er i stand til å møte opp for universitetslaget med det første.

- Bør bli sjekket

Bergens Tidende har vært i kontakt med overlege ved lungeavdelingen på Haukeland universitetssykehus, Bernt Aarli. Han sier at flere av dem som har vært innlagt med påvist coronavirus kan ha hatt en viruslungebetennelse.

- Har man gjennomgått corona og sliter med langvarig tungpust etterpå, så bør man bli sjekket av en lungespesialist, sier han til avisa.

Han legger til:

- Spesifikk behandling finnes ikke. Det viktigste er kanskje å følge utviklingen og gi symptomlindrende behandling, slik som pustemedisiner dersom det er behov.

- Høstes erfaringer

I en e-post til Dagbladet skriver Helse- og omsorgsdepartementet at alle pasienter som trenger tilbud om rehabilitering, skal få det.

- Det skal sykehus og kommuner sørge for, også til pasienter som har vært smittet av coronaviruset. Jeg kjenner til at det er stor aktivitet på både sykehusene og i kommunene landet over for å følge opp smittede, sier helseminister Bent Høie (H).

Helse- og omsorgsdepartementet peker på at coronaviruset er en sykdom som kan medføre spesielle forhold og at det er viktig å ta hensyn til dette i rehabiliteringsprosessen for å oppnå best mulig resultat.

- Det høstes nå erfaringer som vi må ta med oss videre for å stadig kunne gi pasienter enda bedre behandling og rehabilitering. Regjeringen har styrket sykehusene med 6,6 milliarder kroner ekstra knyttet til virusutbruddet. Dette sikrer at sykehusene kan dekke økte kostnader som følge av det og trappe opp igjen til mer normal pasientbehandling, sier Høie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!