ANGRER IKKE: - Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg fortalte det. Det er det rette, sier Andrea Voll Voldum (21) om innlegget hun publiserte på et sosialt medium hvor hun navngir tre menn som er blitt frifunnet for å voldta henne. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet 
ANGRER IKKE: - Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg fortalte det. Det er det rette, sier Andrea Voll Voldum (21) om innlegget hun publiserte på et sosialt medium hvor hun navngir tre menn som er blitt frifunnet for å voldta henne. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Andrea (21) om innlegget hvor hun navngir de som ble frikjent i Hemsedal-saken: - Angrer ikke et sekund

Tre menn er blitt frikjent for å ha gjengvoldtatt Andrea Voll Voldum da hun var 18 år. Da dommen kom, valgte hun å gå ut offentlig med sin historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet): I 2014 ble tre menn tiltalt for å ha voldtatt 18 år gamle Andrea Voll Voldum på en campinghytte i Hemsedal. 7. juli kom dommen: Fire av sju dommere mente de var skyldige, men de ble frikjent av mindretallet.

Da valgte Andrea å offentliggjøre identiteten til de tre mennene via et innlegg i sosiale medier. Innlegget skapte en voldsom debatt, både på sosiale og tradisjonelle medier.

- Jeg ville fortelle dette med egne ord, slik at ingen andre kan bli utsatt for det samme som jeg har opplevd, sier Andrea Voll Voldum (21) til Dagbladet.

Deler sine egne historier

I tida etter innlegget har Voldum mottatt hundrevis av meldinger fra jenter som befinner seg i samme situasjon.

- Det er ekstremt mange som kontakter meg og forteller sin historie. I går ringte en 63 år gammel dame for å fortelle at hun hadde opplevd det samme. Ellers er de fleste jenter som forteller at sakene deres er blitt henlagt eller at de nå, etter å ha lest historien min, tør å politianmelde overgriperne sine, sier Voldum.

Hun sitter ute på altanen, sammen med mamma Wenche Voll og pappa Geir Voldum, i familiens hjem i Lærdal. De siste dagene har hun gjort flere intervjuer enn de fleste gjør i løpet av et helt liv.

- De fleste tilbakemeldingene er positive. Mange ønsker å forsikre meg om at jeg ikke er alene, at det jeg gjør har en viktig betydning og ikke minst at jeg ikke må å gi opp.

Angrer ikke

Nederlaget var enormt da dommen kom. Etter tre rettssaker ble mennene frikjent. Av de tre dommerne som stemte for frifinnelse, var én mann og to kvinner.

HJEMME I LÆRDAL: Dagbladet treffer 21 år gamle Voldum hjemme i Lærdal. Høsten etter hendelsen flyttet hun til Oslo for å studere. Det gikk ikke. Hun var konstant redd for å møte de frikjente på gata eller i butikken, og flyttet derfor hjem. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HJEMME I LÆRDAL: Dagbladet treffer 21 år gamle Voldum hjemme i Lærdal. Høsten etter hendelsen flyttet hun til Oslo for å studere. Det gikk ikke. Hun var konstant redd for å møte de frikjente på gata eller i butikken, og flyttet derfor hjem. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenkte lenge på å gå til media, og snakket både med advokat og familie om hvordan jeg skulle gjøre det. Familien var skeptisk, men for meg er det viktig å få fram hvor urettferdig dette er og hvor farlig disse mennene er, sier Voldum.

Oppmerksomheten kom brått og overveldende. Selv om familie og hennes nærmeste visste det, ble nå hele bygda og resten av Norge klar over hva den neddopede 18-åringen, i en campinghytte i Hemsedal, hadde opplevd.

- Men jeg angrer ikke ett sekund på at jeg fortalte det. Det er det rette. Om jeg kan hjelpe noen voldtektsofre til å fortelle sin historie ved å ta det første skrittet, er det verdt det.

Selv om hun syns det er fint å vite at hun ikke er alene, sier hun det er tøft å se hvor mange andre jenter som har opplevd det samme.

De frikjente mottar trusler

Over 2000 mennesker har delt innlegget hennes på sosiale medier. Det er Voldum takknemlig for.

- Det viser at jeg ikke er alene om å tenke at dette er en uriktig dom, og at rettsvesenet i Norge kanskje trenger en endring, sier 21-åringen, som i ettertid har fått påvist posttraumatisk stress.

GIR SEG IKKE: - Om det kommer en mulighet til å anke, så gjør jeg det. Jeg er klar til å fortelle historien min, når som helst. Jeg gir meg ikke, sier Voldum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GIR SEG IKKE: - Om det kommer en mulighet til å anke, så gjør jeg det. Jeg er klar til å fortelle historien min, når som helst. Jeg gir meg ikke, sier Voldum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Torsdag gikk advokatene til de frikjente mennene ut og fortalte at mennene mottar alvorlige trusler på bakgrunn av 21-åringens innlegg. De vurderer å saksøke.

- Jeg har aldri oppfordret til trusler eller aggressiv oppførsel. Jeg har absolutt ingen sympati for dem, men jeg unner ingen å motta trusler. Hva advokatene deres truer med av søksmål, skremmer meg ikke. Det er ingen av dem som skremmer meg lenger, sier Andrea.

Ba ikke om dette

De negative tilbakemeldingene bruker hun heller ikke energi på, selv om foreldrene hennes har svart på noen av dem.

- Folk må få mene det de vil. Jeg vet hva som er rett og og hva som er galt, sier Voll Voldum.

Hun reagerer også på at folk sier hun tok dopet frivillig og derfor «kan skylde seg selv».

- Uansett om jeg tok det frivillig og intetanende har jeg ikke sagt «ja» til å bli dopet ned og gjengvoldtatt. Det at noen prøver å legge skyld over på meg sier mer om dem enn om meg.

Det har vært to tøffe år for Andrea. Høsten etter hendelsen flyttet hun til Oslo for å studere. Det gikk ikke. Hun var konstant redd for å møte de frikjente på gata eller i butikken, og ble enda sykere. Siden det har flere venner falt fra, og noen kommet til. Ikke alle har visst hvordan de skulle hjelpe henne.

- Men sånn er livet, sier Voldum, og understreker at hun aldri hadde vært der hun er i dag uten støtten fra familien.

Nå håper hun rettsystemet vurderer endringer slik at hun kan anke saken til Høyesterett.

- Om det kommer en mulighet til å anke, så gjør jeg det. Jeg er klar til å fortelle historien min, når som helst. Jeg gir meg ikke.