Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andrea reagerer på voldtektsfrifinnelse i Bergen: - Han innrømmer at hun sa nei, så hvorfor kan de ikke dømme ham?

Erfaren bistandsadvokat mener lekdommere kan ha misforstått voldtektsbegrepet i straffeloven.

REAGERER: Andrea Voll Voldum skjønner ikke hvordan den 17 år gamle gutten kunne frifinnes for voldtekt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REAGERER: Andrea Voll Voldum skjønner ikke hvordan den 17 år gamle gutten kunne frifinnes for voldtekt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 17 år gammel gutt ble denne uken frikjent for å ha tvunget til seg sex med sin tidligere kjæreste i en leilighet i Bergen, høsten 2015.

Jenta sa nei

Gutten har forklart at han hørte kjæresten si svakt «nei» da han utførte den seksuelle omgangen.

«Jeg låg opp deg og prøvde alt bare for å ha med deg men du sa nei og begynte å slå meg og dytte meg vekk og alt mulig men jeg ga bare blanke faen om deg og jeg brydde meg om det jeg ville», skrev han til jenta på Facebook den 10. oktober i fjor, ifølge dommen.

Gutten forklarte i retten at han først noen dager etter skjønte at han hadde gjort noe jenta ikke ville, og at det var fordi han ville ha henne tilbake at han i etterkant av bruddet mellom de to la seg flat og «skrev det som hun forventet og ville han skulle skrive».

Frifinnelsen falt under dissens. De to lekdommerne mente at det ikke var bevist en voldtekt, mens fagdommeren mente det var tilstrekkelig bevis for en voldtekt.

- Har misforstått voldtektsbegrepet

Den erfarne bistandsadvokaten Hege Salomon har lest dommen, og mener meddommerne i saken har misforstått voldtektsbegrepet i straffeloven.

ERFAREN: Hege Salomon har lang erfaring som bistandsadvokat. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ERFAREN: Hege Salomon har lang erfaring som bistandsadvokat. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Jeg må ta forbehold om at jeg ikke var i saken selv, og at ting kan fortone seg annerledes i retten. Men tiltalte har ikke bestridt at han sendte meldingen hvor han innrømmet at han brukte makt og at han hørte at hun sa nei. Han har selv beskrevet en voldtekt, sier Salomon til Dagbladet.

Fagdommeren i saken var ikke i tvil om at gutten hadde utført en voldtekt. Men de to meddommerne konkluderte motsatt:

«Tiltalte har lagt (sic) oppå fornærmede og har dratt av henne buksen og trusen til tross for at hun har holdt igjen. Ut fra den konkrete situasjonen som tiltalte og fornærmede var i, finner flertallet ikke at dette er en maktanvendelse mot fornærmedes legeme som kan anses som vold.»

Salomon mener dette er et eksempel på at meddommere kan mangle kunnskap om voldtektssaker, og hvordan ofre kan reagere.

- De som skal dømme i slike saker må vite litt mer om for eksempel vanlige reaksjoner etterpå. Jeg tror mange tenker på voldtekter som saker hvor noen blir overfalt i en park av en ukjent gjerningsmann. Men mange, særlige unge, utsettes for voldtekt fra noen man har tillit til, som en kjæreste. Derfor er det for eksempel ikke uvanlig at de ikke bryter all kontakt umiddelbart etterpå, sier Salomon.

Jenta føler hun ikke ble trodd

Jentas bistandsadvokat, Hege Falch, ble overrasket over frifinnelsen.

BISTANDSADVOKAT: Hege Falch.
BISTANDSADVOKAT: Hege Falch. Vis mer

- Fleretallets resultat kom overraskende på fornærmede. Vi støtter mindretallets vurdering, både med hensyn til fakta og lovanvendelse, sier Falch til Dagbladet.

- Sånn som vi vurderer bevisene så faller handlingen inn under bruk av vold.

Bistandsadvokat Falch håper Statsadvokaten anker saken inn for Gulating lagmannsrett.

Ifølge Falch tok jenta frifinnelsen tungt.

- Hun er kjempefortvilet. Det som var verst er at hun sitter igjen med følelsen av at hun ikke ble trodd, sier bistandsadvokaten.

En som reagerer på frifinnelsen, er 21 år gamle Andrea Voll Voldum. Hun ble kjent i den såkalte Hemsedal-saken, der tre menn ble frifunnet for å ha voldtatt henne på en campinghytte i Hemsedal i 2014.

Andrea reagerer

Voldum har selv engasjert seg i voldtektsdebatten det siste halvåret, og hun klarer ikke å forstå hvordan den 17 år gamle gutten kunne bli frifunnet.

- Jeg blir veldig provosert. Han innrømmer jo at hun sa nei, så hvorfor kan de ikke dømme ham da? Jeg skjønner ikke hva de tenker, sier Voldum om lekdommerne i saken.

- I denne saken virker det jo tydelig og klart hva som har skjedd. Jeg skjønner ikke hvorfor lekdommerne ikke ser det samme som fagdommeren gjør. Det er rart at mindretallet og flertallet kan ha et forskjellig syn i en så klar sak, sier Voldum.

Hun viser til at gutten selv hørte jenta si nei, at han innrømmer at hun gjorde motstand, og at han også i ettertid skrev om dette på Facebook.

- Dette er veldig trist, og jeg synes veldig synd på den jenta, sier Voldum.

Også hun håper saken blir anket til lagmannsretten.

Guttens forsvarer, Ivar Abrahamsen, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!