STØTTET ANDREA: For en måned siden ble tre menn frikjent for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum (21). Mandag møtte hundrevis av mennesker opp foran Stortinget for å støtte Andrea. Video: Malene Indrebø-Langlo og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Andrea Voll Voldum (21):
- All oppmerksomheten viser at jeg ikke er alene

I dag er Andrea (21) stolt over å ha engasjert så mange. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 17.00 i dag samlet tusenvis av mennesker seg i ti norske byer i demonstasjoner for rettsikkerhet for kvinner.

Midt blant de mange hundre demonstrantene i Oslo står 21 år gamle Andrea Voll Voldum. Tunge mørke skyer ligger over hovedstaden. Snart skal det begynne å pøsregne, men støtten fra de mange hundre som hadde møtt opp foran Stortinget, skulle bare bli enda større.

For en måned siden ble tre menn frikjent av et mindretall av dommerne for voldtektsanklagen i Andreas sak. På en campinghytte i Hemsedal i 2014 begikk mennene seksuelle handlinger mot henne og dopet henne MDMA, men mindretallet fant det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at mennene forsto at Andrea ikke kunne motsette seg de seksuelle handlingene.

Andrea valgte da å offentliggjøre identiteten til de tre mennene via et innlegg i sosiale medier. Innlegget skapte en voldsom debatt, både på sosiale og tradisjonelle medier. I dag har hun tatt turen til Oslo fra Lærdal, for å delta i demonstrasjonen.

- Jeg er stolt. Jeg er stolt over å ha engasjert så mange mennesker i en så viktig sak, sier Voldum til Dagbladet.

De siste to og et halvt åra har vært tøffe. Hun har vært igjennom tre rettsaker, måttet avbryte studiene og fått hun har fått påvist posttraumatisk stress. Dagen dommen kom ble en enorm skuffelse.

STØTTE: Andrea Voll Voldum (21) under demonstrasjon for kvinners rettsikkerhet. Hundrevis av mennesker møtte opp for å vise sin støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STØTTE: Andrea Voll Voldum (21) under demonstrasjon for kvinners rettsikkerhet. Hundrevis av mennesker møtte opp for å vise sin støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg kunne se på mamma at vi hadde tapt da hun kom inn døra. Jeg tenkte «Hvordan er det mulig?», men det var også da jeg skjønte at jeg ikke kunne la meg knekke og at jeg måtte fortelle historien min, sier Voldum.

- Hun har truffet en nerve

- Andrea har gitt voldtekstofre et ansikt. Denne dommen er blitt et symbol på alt som er galt med rettssystemet. Ti prosent av alle kvinner har blitt voldtatt - bare elleve prosent anmelder det. Det forteller oss at tilliten til rettssystemet er svært lav.

Det sier hovedarrangør av demonstrasjonen, Cathrine Linn Kristiansen, i Kvinnefronten. Etter at arrangementet ble opprettet har hun mottatt enormt mange henvendelser fra kvinner som har opplevd overgrep og som nå ønsker å bidra.

- At engasjementet til folk er så stort, viser at denne dommen virkelig har truffet en nerve i samfunnet og at dette fikk begeret til å renne over, seier Kristiansen i forkant av demonstrasjonene.

- Skikkelig rørt

Plassen foran Stortinget er full av mennesker. Folk i alle aldre, kvinner og menn, mødre og døtre er samlet for å vise sin støtte for de mange tusen kvinner som hvert år blir utsatt for overgrep - ofte uten at overgriperne blir dømt.

- Det at saken min har fått så stor oppmerksomhet viser at jeg ikke er alene i å mene at dette er en urettferdig dom, sier Voldum, som ikke angrer et sekund på at hun bestemte seg for å fortelle historien sin offentlig.

Folk holder plakater med «Rettsikkerhet for kvinner NÅ» og flokker seg rundt 21-åringen, klemmer henne og takker henne for å ha stått fram. En av dem er Mette Wikstrand.

- Jeg klemmer henne fordi hun er så utrolig tøff, sier Wikstrand.

VARM STØTTE: Mette Wikstrand gir Andrea Voll Voldum (21) en klem for å uttrykke sin støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VARM STØTTE: Mette Wikstrand gir Andrea Voll Voldum (21) en klem for å uttrykke sin støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg er utrolig takknemlig for alle støtteerklæringer og alle som skriver sin historie til meg. Jeg blir rett og slett skikkelig rørt, avslutter Voldum.

#Jeg tror deg

Nina Eskelund (47) har tatt med seg datteren Jenny (15) på demonstrasjonen. De har diskutert på hjemmebane hvor viktig dette er. De står sammen i folkehavet foran Stortinget hvor folk holder opp skilt med skriften «#Jeg tror deg».

- Hva tenker dere kan være en løsning for å bedre rettssystemet når det gjelder voldtektssaker?

- Det er dette med lekdommere da. De skal jo sikre demokratiet, men kanskje de ikke gjør det, sier Nina.

Hundrevis av mennesker møtte opp i ti forskjellige byer for å støtte opp om Andrea og rettsikkerhet for kvinner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. 
Hundrevis av mennesker møtte opp i ti forskjellige byer for å støtte opp om Andrea og rettsikkerhet for kvinner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.  Vis mer

Hun understreker at det aller viktigste er å endre menn og kvinners holdninger.

- De spør alltid hvor hun var og hvordan hun gikk kledd. Det er viktig at offeret ikke tenker at hun eller han er den skyldige, sier Nina, som syns det er et paradoks at mennene ble frikjent, men må betale erstatning.

- Da har man jo på en måte sagt at de er skyldige, bare at de ikke får fengselsstraff, sier Nina til Dagbladet like før de første talerne skulle gå på scenen.

Krever endringer i systemet

Fra en liten scene foran Stortinget vaier bannere fra Kvinnefronten og Kvinnegruppen Ottar. Men størst inntrykk gjør alle plakatene som bærer skriften: «#Vi tror deg» og «Bare ja er ja». Mens appellantene taler tørker mange bort tårer fra øyekroken.

- Spredningen av navnene til mennene er et direkte resultat av kollapsen av rettssystemet, sier Tina Skotnes i Kvinnefronten fra talerstolen til stor applaus fra tilhørerne.

Etter offentliggjøringen av de nå frikjente mennenes navn, har mennene mottatt sjikanerende og hatefulle ytringer.

- Hemsedal-saken har truffet et nerve i folket. Vi er forbanna! Vi krever rettssikkerhet for kvinner nå! sier Skotnes.

Blant talerne er Rannveig Kvite Andresen, daglig leder i Dixi - ressurssenter mot voldtekt , Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, Marian Abdi Hussein (SV) og Amanda Schei, leder for Venstres Kvinnelag .

- Denne saken må bli den siste rettssaken hvor retten får lov til å bortforklare hvor ansvaret ligger, sier Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar.

- Det er klart vi blir forbanna

- Det er hos menn problemet og løsningene ligger. Det er ikke dattera mi jeg skal ta alvorspraten med når den tid kommer. Det er med sønnen min, sier Moxnes, leder i Rødt. Han mener at mange menn i det norske samfunn har et seriøst holdningproblem når det gjelder voldtekt.

Det samme mener Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet.

- Hvorfor skal vi finne oss i å høre at vi har et ansvar selv for å ikke bli voldtatt? Hvorfor må vi fortsette å høre om jenter som ikke blir trodd og som ikke sier ifra? Det er klart vi blir forbanna! Det er så få som tør å si ifra. Andrea, du turte å si ifra, og du hjelper så mange til å fra! sier Trettebergstuen.

Dømmende holdninger

Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre, poengterte i sin appell at det burde være helt unødvendig å demonstrere over rettssikkerheten til kvinner i 2016. I pøsregnet rørte hun hele Eidsvoll plass med sin tale, hvor hun snakket om retten jenter har til å gå på nachspiel.

Appellantene manet til holdningsendringer blant menn, men også blant kvinner. De snakket om at det ikke skal bety noe hvilke klær man går i, hvilken tilstand man er i, om man er rusa eller om man kan gjøre motstand. Det eneste som teller er samtykke, sa mange. Tilhørerne holdt opp plakater med skriften: Bare ja er ja.

Mange talte også om at dårlige holdninger også må bekjempes blant dommere og at lekfolk i domstolene må få bedre opplæring for å kunne dømme i voldtektssaker.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.  Vis mer