ÅSTEDET:  En ung mann gråter på åstedet i Athen der Alexandros Grigoropoulos (15) ble skutt av politiet lørdag. Drapet ble starten på opptøyene i Hellas.  Foto:  REUTERS/Yiorgos Karahalis
ÅSTEDET: En ung mann gråter på åstedet i Athen der Alexandros Grigoropoulos (15) ble skutt av politiet lørdag. Drapet ble starten på opptøyene i Hellas. Foto: REUTERS/Yiorgos KarahalisVis mer

Andreas (15) ble skutt og drept av politiet

Startet opptøyene i Hellas. Nå kjempes det på tredje dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hellas rystes av de verste opptøyene på flere år. 

Alexandros Andreas Grigoropoulos (15) er årsaken. Lørdag ble han skutt og drept av politiet i Athen.

Politidrapet fikk tusenvis av demonstranter ut i gatene. Demonstrasjonene utviklet seg til regelrette gatekamper i en rekke greske byer. I dag kjemper politi og demonstranter på tredje dagen, og det har på nytt brutt ut opptøyer i mist tre av landets byer, ifølge BBC.

To politimenn er blitt arrestert i forbindelse med drapet. En av dem er siktet for forsettlig drap, mens den andre er siktet for medvirking. I tillegg er politisjefen i Exarchia, området i Athen der de fatele skuddene falt, tatt ut av tjeneste.

Den drapssiktede politimannen hevder at han avfyrte et varselsskudd, men at kulen traff en flate, skiftet retning og dermed traff gutten. Flere vitner fortalte imidlertid gresk TV at politimannen siktet direkte på gutten.

Den omkomne 15-åringen er nå til obduksjon for å få klarhet i hvilken retning kula hadde da den traff. Guttens familie har selv leid inn en uavhengig patolog for å sikre at politiet ikke dekker over saken, melder BBC News.

Politisk motivert
Hundrevis av studenter barket sammen med politiet i Hellas nest største by Thessaloniki i dag. Demonstrasjonene ble også voldelige i Trikala. Demonstrantene har blant annet barrikadert en jernbaneovergang og en politimann er skadd.

Situasjonen er ventet å forverre seg ytterligere utover dagen; det er planlagt fem demonstrasjoner i de store byene. Blant dem en massesamling organisert av kommunistpartiet i Athen, der søndagens skyting fant sted.

Selv om demonstrasjonene brøt ut etter drapet på Andreas Grigoropoulos melder flere medier at de har gått over til å bli mer politisk motivert. Opposisjonspartiene ønsker å diskreditere den konservative regjeringen, og spesielt deres økonomiske politikk.

Flere titalls skadd
Studener har vært de mest aktive i demonstrasjonene som stort sett har funnet sted i studentbyer.

Demonstrantene har blant annet satt fyr på biler og søppelbøtter og de har angrepet butikker og banker. Flere titalls mennesker, både politimenn og demonstranter, er blitt skadd i kampene der både brannbomber og tåregass er tatt i bruk. Ifølge politiet ødela ungdommer i alt 31 butikker, ni bankfilialer og 25 biler natt til søndag.

Mange grekere er sjokkerte over omfanget av ødeleggelsene, og i mediene stilles det også spørsmål ved politiets håndtering av situasjonen. Innenriksminister Prokopis Pavlopoulos Pavlopoulos har tilbudt seg å gå av, men statsminister Costas Karamanlis sier han ikke ønsker det.

Regjeringen har sittet i krisemøte for å avgjøre hvordan de skal gjenopprette ro og orden igjen. Statsminister Costas Karamanlis sier politiet vil innta en defensiv holdning.

DREPT:  Alexandros Andreas Grigoropoulos ble drept. Foto: REUTERS/Handout
DREPT: Alexandros Andreas Grigoropoulos ble drept. Foto: REUTERS/Handout Vis mer