Andreas' sjef tror dødsfallet kunne vært unngått

- Hadde vi visst om sykdommen ville vi sendt en ansvarlig person med ham, sier sjefen til Andreas Bull-Gundersen.

I SORG: Direktøren på utestedet Rust forteller at de ansatte er i sorg etter at de fikk nyheten om at kollegaen var funnet død. Foto: KRISTIAN RIDDER NIELSEN/DAGBLADET
I SORG: Direktøren på utestedet Rust forteller at de ansatte er i sorg etter at de fikk nyheten om at kollegaen var funnet død. Foto: KRISTIAN RIDDER NIELSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet): I kveld har de ansatte på utestedet Rust i København sittet i krisemøte etter at Andreas Bull-Gundersen ble funnet død tirsdag.

Hemofil forvekslet med homofil
Direktøren for utestedet sier til Dagbladet at dødsfallet kunne vært unngått dersom Rust hadde vist at den norske 25-åringen var bløder. Lørdag kveld fikk han et ølglass i hodet da han var på utestedet sammen med noen venner, og da han dro til Rigshospitalet ble han sendt hjem selv om han forsøkte å forklare at han var hemofil.

Bull-Gundersen var ansatt på Rust og jobbet der ved siden av studiene.

- Vi sa gang på gang at han var bløder, men sykepleieren forsto ikke og svarte at hun ikke kunne se noe blod. Vi sa det latinske navnet på sykdommen, hemofili, men hun misforsto og trodde han var homofil. Hun ga klart uttrykk for at han ikke trengte noe behandling fordi han var homo, fortalte en kamerat av Bull-Gundersen til Dagbladet i går.

- I sjokk
Direktør Lars Orlamundt sier til Dagbladet at de ansatte som var på jobb lørdag kveld har fått tilbud om krisehjelp etter at kollegaen deres døde.
- Vi er i sjokk over det som har hendt og det er stor sorg hos de ansatte.

Ifølge Orlamundt er det lite bråk på utestedet til vanlig og at det var en av grunnene til at Andreas likte seg så godt der. Lørdag kveld var utestedet fullt av folk. Direktøren sier at det var om lag 600 personer til stede og fire-fem vakter.

Han tror at dødsfallet kunner vært unngått dersom Rust hadde kjent til 25-åringens sykdom.
- Om vi hadde kjent til Andreas' sykdom ville vi backet ham opp med en ansvarlig person fra utestedet som kunne blitt med ham til legevakten, sier Orlamundt til Dagbladet.

Han tror at en eventuell språkforvirring kunne vært unngått på denne måten.
Nå har direktøren bedt de  70 ansatte på utestedet om å melde fra dersom de har spesielle sykdommer eller lidelser arbeidsgiveren må ta hensyn til.

Vil hjelpe de etterlatte
Direktøren for det populære utestedet forteller at han har lest på nettet av familien til Bull-Gundersen er på vei til Danmark og at de gjerne vil se stedet hvor sønnen arbeidet.
Orlamundt legger vekt på at Rust ønsker å stille opp for de etterlatte så godt de kan.

Hemofili innebærer at blodet ikke koagulerer og personene med sykdommen trenger å få tilført en spesiell faktor for å stanse blødningene.

25-åringen har bodd og studert i København de siste tre årene.

På konsert med venner
Ved siden av studiene, arbeidet Bull-Gundersen på utestedet Café Rust i Nørrebro, der han også befant seg lørdag kveld.

Han hadde fri og var på en konsert sammen med flere norske venner som besøkte ham i København i helga.

- Vi var borte fra hverandre i cirka ti minutter, da jeg plutselig oppdaget ham bak baren med et håndkle rundt hodet. Han fortalte at noen hadde slått ham i hodet med et ølglass.

Dermed tok de med kameraten til legevakta hvor han ble anbefalt å reise hjem med en taxi.

FUNNET I HUSBÅTEN: Den norske studenten ble funnet død i husbåten han bodde i. Foto: KRISTIAN RIDDER NIELSEN/DAGBLADET
FUNNET I HUSBÅTEN: Den norske studenten ble funnet død i husbåten han bodde i. Foto: KRISTIAN RIDDER NIELSEN/DAGBLADET Vis mer
DØDE: 25 år gamle Andreas Bull-Gundersen ble funnet død i sin husbåt på tirsdag. Foto: PRIVAT
DØDE: 25 år gamle Andreas Bull-Gundersen ble funnet død i sin husbåt på tirsdag. Foto: PRIVAT Vis mer