STÅR SAMMEN I SORGEN: Justisminister Knut Storberget bukker foran kisten til Andreas Dalby Grønnesby i Hamar Domkirke. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
STÅR SAMMEN I SORGEN: Justisminister Knut Storberget bukker foran kisten til Andreas Dalby Grønnesby i Hamar Domkirke. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer

- Andreas var en kjærlig gutt med en sterk og intens livsglede

Hamar Domkirke var fylt til randen da tilreisende, familie og venner, kjente og ukjente tok farvel med hele Hedmarkens gromgutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet:) Kirkeklokkene ringer. Blomstene som ungdommen legger ned, en etter en, har begynt å fylle oppgangen i Hamar domkirke.

Livsglad gutt Kirken er helt full, og flere får beskjed om å vente utenfor for å følge med på begravelsen til den åpne, kreative og livsglade 17-åringen via høytalere på utsiden. Ungdommer sitter på gulvet, og holder rundt hverandre. Tårene triller nedover de unge kinnene.

De er der alle sammen. Unge gutter med kullsvart hår og piercinger i ansiktet. Jenter pyntet i små korte kjoler. Idrettsguttene.

Alle de ulike typene venner som Andreas Dalby Grønnesby (17) var så glad i, og som har strømmet til fra Drammen, Stange, Hamar og Oslo, for å ta et siste farvel med en av Hedmarks gromgrutter.

Falt i døden Bare seks dager etter sin 17-årsdag ble han jaget i døden av Anders Behring Brevik på Utøya. I redsel og forvirrelse sprang han og bestekompisen mot noen klipper på baksiden av øya.

INTENS LIVSGLEDE: Slik beskrev  prest Hogne Midgard den avdøde 17-åringen. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
INTENS LIVSGLEDE: Slik beskrev prest Hogne Midgard den avdøde 17-åringen. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer

Andreas mistet fotfestet og falt åtte-ti meter. Han døde momentant.

 - Alle vil komme her å si farvel til Andreas i dag. Dette er trist, han var en god gutt, tvers i gjennom, sier Lars Melvin Hovde, en av Andreas nærmeste venner og oppretteren av minnegruppa hans på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjertene slår sammen Justisminister Knut Storberget var en av flere offisielle representanter som hadde tatt turen for å hedre Andreas.

- Kjære Kristin, kjære Bjørn Inge, Kjære søster Elise. Kjære familie og venner. Vi står sammen med dere i sorgen. Andreas ble revet bort fra livet på sin første Utøya-leir. På en sommerleir som skal handle om fotball, sang og engasjement for rettferdig og en bedre verden.

STERKE SCENER: Mange fler enn det var plass til i kirken, var møtt opp for å ta et siste farvel med Andreas Dalby Grønnesby på Hamar kirkegård. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
STERKE SCENER: Mange fler enn det var plass til i kirken, var møtt opp for å ta et siste farvel med Andreas Dalby Grønnesby på Hamar kirkegård. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer

At en av Hedmarkens store sønner skulle miste livet i denne tragedien er uvirkelig, vondt og ufattelig trist. Våre hjerter skal slå sammen for Andreas, sa Storberget i kirka under seremonien.

Ikke typiske AUF-eren 38 ungdommer fra Hedmark reiste til Utøya. 26 av dem fra Hamar-området. 2 av dem mistet livet. Ismael «Isma Brown» Ahmed (19) og Andreas «Andy» Dalby Grønnesby.

 - Andreas var en gutt med en sterk og intens livsglede. Han var ikke den typiske Auf-eren, men han var nysgjerrig på å lære mer om politikk, sa prest Hogne Midgard.

- Han var åpen og fordomsfri, en fin representant som engasjerte seg for et flerkulturelt samfunn. Han var en ertekrok med glimt i øyet, som alltid prøvde å skape fred mellom venner.

- Tenkte på oss alle En venninne av Andreas fra Drammen får til slutt ordet. Hun forteller om en glad gutt som var interessert i så mye forskjelligt, og som elsket å være med sine venner.

VENNER: Venner av Andreas Dalby Grønnesby kom fra blant annet Drammen, Oslo og Stange. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
VENNER: Venner av Andreas Dalby Grønnesby kom fra blant annet Drammen, Oslo og Stange. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer

 - Han var en gledesspreder som gav oss så mye, og tenkte på oss alle. Da han var på besøk hos meg, var vi innom en spirituell butikk. Andreas kjøpte et kort av en alv og flere drager. Da han hadde dratt hjem igjen, så jeg at han hadde lagt igjen kortet på rommet mitt, der det sto: «Takk for et fantastisk eventyr i Drammen». Det var sånn han var, sier hun.

SORG: Faren til Andreas Dalby Grønnesby, Bjørn Inge Dalby, sørger over sønnen etter at kista har blitt bært ut av Hamar Domkirke. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
SORG: Faren til Andreas Dalby Grønnesby, Bjørn Inge Dalby, sørger over sønnen etter at kista har blitt bært ut av Hamar Domkirke. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer
FULL KIRKE: Kirken var full av mennesker som hadde tatt turen for å minne Andreas Dalby Grønnesby i Hamar domkirke. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
FULL KIRKE: Kirken var full av mennesker som hadde tatt turen for å minne Andreas Dalby Grønnesby i Hamar domkirke. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer