Andrepiloten var i live

Liket av den kypriotiske andrepiloten ble funnet ved cockpiten. Obduksjonen viser at han var i live da flyet traff bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 121 mennesker døde da Helios\' flight ZU522 dundret i bakken i et fjellområde nord for Aten på søndag.

Funnet ved cockpiten

Akrivos Tsolakis, som leder den greske etterforskningen, opplyste i dag at likene av en flyvertinne og den kypriotiske andrepiloten Pambos Haralambous ble funnet ved restene av flyets cockpit.

- De ble funnet like ved.

Ifølge Sky News hevder greske militærkilder at liket av flyvertinnen lå inni cockpiten, og at funnet tyder på at hun kan ha forsøkt å få kontroll over Boeing 737-flyet før det styrtet.

- Andrepiloten var i live

To F16-piloter, som ble sendt ut for å følge flyet da greske luftfartsmyndigheter mistet all radiokontakt med pilotene på søndag, har sagt at de ikke kunne se den tyske piloten Hans Jürgen Marten (50) i cockpiten. De så imidlertid andrepiloten ligge lent over spakene.

F16-pilotene hevder de kort tid seinere så to personer som tilsynelatende prøvde å få kontroll over flyet.

LETER ETTER VIKTIGE SPOR: Eksperter finkjemmer stedet der flyet krasjet. Foto: SCANPIX/AP
LETER ETTER VIKTIGE SPOR: Eksperter finkjemmer stedet der flyet krasjet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Obduksjonen av andrepiloten Pambos Haralambous slår fast at han var i live da flyet styrtet. Det er imidlertid uvisst om han var ved bevissthet eller ikke, melder AP.

Svart boks ødelagt

Siden tragedien skjedde har eksperter lett gjennom vrakrestene. De fant raskt flyets to såkalte svarte bokser - ferdsskriveren og flyets taleregistrator, som tar opp all samtale i cockpiten.

Boksene ble i går besluttet sendt til Frankrike for ekspertanalyse. Etterforskerne håpet at de inneholdt informasjonen som kunne kaste lys over hva som skjedde i kabinen før flykroppen traff bakken. I dag kom tilbakeslaget.

Taleregistratoren ble ødelagt i ulykken, og er ikke intakt, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Ifølge etterforskningslederen ble opptaksmekanismen inni taleregistratoren slynget ut fra boksen den ligger i da flyet dundret i bakken.

- Det eneste heldige i etterforskningen er at vi har ferdsskriveren. Den vil bli sendt til Frankrike for tolkning, sier Tsolakis til AP.

Fortsetter letingen

Ferdsskriveren - som kan bli et avgjørende spor i etterforskningen av tragedien - skal sendes til Paris i morgen.

Etterforskerne vil nå sette store ressurser inn på å finne taleregistratorens innhold i de utbrente vrakrestene. Amerikanske eksperter bistår i letingen og etterforskningen, blant dem en representant fra flyprodusenten Boeing.

Etterforskerne prøver å finne viktige biter i puslespillet i området der flyet styret.

- Flyet er spredt utover et område med både åser og fjell. Bitene ligger spredt overalt, men vi har funnet de sentrale delene av flyet, sier Akrivos Tsolakis. 

Minst 20 var i live 

I formiddag hadde teamet av sju rettsmedisinere rukket å undersøke 20 av de omkomne. Obduksjonene har som mål å fastslå hva ofrene døde av, noe som kan gi verdifull informasjon om hva som skjedde før flyet styrtet. 

Undersøkelsene viser at alle de 20 omkomne hadde hjerte- og lungefunksjon, og følgelig var i live, da flyet styrtet.

En av dem som til nå er obdusert, er flyvertinnen som ble funnet ved cockpiten.  

- Flyvertinnen var i live, og døde av skader som hun ble påført da flyet krasjet, sier rettsmedisiner Nikos Kalogrias til AP.

Den kypriotiske andrepiloten ble obdusert i dag tidlig. Levningene av den tyske kapteinen er ennå ikke funnet.

Årsaken til ulykken er fortsatt ikke kjent, men den mest aktuelle teorien er at dødskrasjen skyldes en teknisk svikt i flyets klimaanlegg, som gjorde at kabintrykket falt drastisk. Dette kan føre til et voldsomt temperaturfall og oksygenmangel i flyet.

VERSTE FLYULYKKE I HELLAS: Søndagens ulykke er den verste i gresk luftfartshistorie. Kun halepartiet av ulykkesflyet er fortsatt gjenkjennelig.