Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andres (19) skrek i smerte da oksen ikke lot seg lure

Slapp unna med lettere skader.

HORN I SIDEN: Det så stygt ut da den peruanske tyrefekteren Andres Roca Rey (19) ble spiddet av en okse i den tradisjonsrike La Meastranza-arenaen i Sevilla på lørdag. Foto: EPA/JULIO MUNOZ/NTB Scanpix
HORN I SIDEN: Det så stygt ut da den peruanske tyrefekteren Andres Roca Rey (19) ble spiddet av en okse i den tradisjonsrike La Meastranza-arenaen i Sevilla på lørdag. Foto: EPA/JULIO MUNOZ/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det så stygt ut da den peruanske tyrefekteren Andres Roca Rey (19) ble spiddet av en okse i den tradisjonsrike La Meastranza-arenaen i Sevilla på lørdag.

Men utrolig nok slapp han fra nærkontakten med det over 500 kilo tunge dyrets horn med lettere skader.

Det var ifølge både Daily Mail og Huffington Post tilløp til panikk på arenaen, da dyret løftet 19-åringen opp på sitt venstre horn og ristet ham mens han skrek i smerte.

Andre tyrefektere kom løpende til og distraherte oksen, mens Roca Rey reiste seg opp. Utrolig nok viste det seg at oksens horn bare hadde sneiet låret til tyrefekteren, som så tok en seiersrunde for de frammøtte - dette til øredøvende applaus fra blant annet den spanske kongen Juan Carlos som var på truibunen.

Ikke første gang Dette er heller ikke første gang den unge tyrefekteren såvidt slipper unna med helsa i behold. I november i fjor mistet han to fortenner etter at en okse stanget ham i munnen.

Den gang fikk han satt inn et par nye tenner, og kort tid etter var han tilbake i ringen.

Heller ikke denne gangen virker det til at Roca Rey akter å ta dette som et tegn fra skjebnen. På hans egen hjemmeside kommer det fram at han ikke tar nærkontakten med oksen videre tungt, og at han akter å være tilbake på arenaen allerede denne uka.

Komikeren Ricky Gervais er kjent for å ha et sterkt engasjement for dyr og dyrs rettigheter. Han har derimot ingen sympati for den spanske tyrefektingen som får ut på at dyret skal terges, slites ut og til slutt drepes, og mandag la han ut en lenke til Daily Mail-artikkelen om Roca Rey på Facebook, sammen med kommentaren: «Et rompehull får nytt rompehull».

Tradisjonsrikt Omtrent 2000 kamper blir holdt hvert år i Spania, men antallet er på vei nedover. I 2010 ble Katalonia den andre spanske regionen, etter Kanariøyene, som forbød tradisjonen.

Motstandere av tyrefekting beskriver de blodige kampene som barbariske, mens tilhengerne, som inkluderer statsminister Mariano Rajoy sier at tradisjonen er en eldgammel kunstform som har dype røtter i landets historie.

Tyrefekting dateres flere tusen år tilbake i tid og er antatt å ha blitt popularisert av romerne. Til tross for økende kritikk, er tyrefekting fortsatt lovlig i store deler av Spania.

Det er slett ikke sjelden det går hardt ut over matadorene. I mai for snart to år siden ble sjokkerte tilskuere vitne til at tre tyrefektere ble spiddet på en og samme dag. Det endte med at arrangørene måtte avlyse den tradisjonsrike San Isidro-festivalen.

Dyremishandling I 2013 fjernet landet alle forbud mot den kontroversielle underholdningsformen. Dette til tross for at dyrevernere og motstandere av den flere hundre år gamle tradisjonen hadde arbeidet hard for å påvirke de folkevalgte til å stemme nei i avstemningen.

Oppropet til støtte for forslaget om å gjøre tyrefekting til offisiell kulturarv fikk ifølge britiske BBC 590 000 underskrifter.

I november samme år dukket det også opp bilder fra den årlige Toro Jublio-festivalen i landsbyen Medinaceli nordøst for Madrid. Bildene viser okser med det som tilsynelatende ser ut til å være brennende horn.

Dyrevernere slo raskt alarm om festivalen. WEEAC påpeker at Spania er kjent for sin rike kultur og lange tradisjoner, men mener flere av dem medfører dyreplageri mot okser. 

- Festivalen handler om å brenne levende okser foran lokale innbyggere og turister. Oksene blir drept for å underholde, og det kan ikke fortsette, skrev de på sidene sine.

Arrangementet skjer årlig i november, og samler opptil 4000 publikummere.

Hele Norges coronakart