TATT AV: Petroleum Geo-Services og Norwegian har tatt av på børsen i år, og løftet verdiene i Johan H. Andresens Ferd. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
TATT AV: Petroleum Geo-Services og Norwegian har tatt av på børsen i år, og løftet verdiene i Johan H. Andresens Ferd. Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

Andresen: Himmelferd med Norwegian og PGS

Den voldsomme kursoppgangen i Norwegian og PGS har gitt Ferd en papirgevinst på 850 millioner i år.

(Finansavisen:) Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services og flyselskapet Norwegian har tatt av på børsen i år, og løftet verdiene i Johan H. Andresens Ferd, skriver Finansavisen.

PGS har hatt størst kursoppgang av samtlige selskaper på Oslo Børs, med 103 prosent, som følge av høyere oljepris og bedre utsikter for seismikksektoren.

Norwegian er også blant selskapene med størst kursoppgang, med 70 prosent, og har skutt fart siden det ble lansert som en mulig oppkjøpskandidat.

Ferd er ifølge avisen største eier i PGS, med 10,6 prosent, og femte største eier i Norwegian, med 4,2 prosent.

Papirgevinst: 850 mill.

Eierselskapet kan nå notere seg en verdi på 1,2 milliarder kroner i PGS og 500 millioner kroner i Norwegian, og en papirgevinst på nærmere 850 millioner kroner så langt i år.

Ferd dukket opp på aksjonærlisten i PGS i 2014 og i Norwegian i 2015. Siden har det vært gjennom betydelig turbulens i begge selskaper, og fellesnevneren er høy gjeld og usikre utsikter.

PGS har slitt med høye kostnader og høy belåning i et kriserammet oljeservicemarked, mens Norwegian har slitt med usikkerhet rundt sine finansielle forpliktelser.

Fundamental tro

- Felles for begge investeringene er at vi har fundamental tro på selskapene og de underliggende verdiene. Selv om det har vært krevende perioder i begge selskapene, har vi støttet begge selskapene og også økt vår eksponering gjennom vår eierperiode, sier Morten Borge, konsernsjef i Ferd til Finansavisen.

Etter å ha sittet gjennom nedturen, er begge investeringene i pluss. Basert på en gjennomsnittlig kostpris på rundt 30 kroner i PGS, senket av en emisjonskurs på 22 kroner, og 260 kroner i Norwegian, har Ferd en urealisert gevinst på over 200 millioner kroner, skriver avisen.

Ved utgangen av fjoråret hadde Ferds fem virksomhetsområder en samlet verdijustert egenkapital på 32,2 milliarder, etter en avkastning på 13,3 prosent gjennom året. Gjennom Ferd Invest og Ferd Capital er konsernet investert i en rekke virksomheter innenfor ulike segmenter.

Andre økonominyheter:
Økonomer om tallene som overrasket
DNB Markets-analytikere tar grep