UTE: Johan H. Andresens Ferd Invest har solgt alle aksjene i flyselskapet Norwegian. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen
UTE: Johan H. Andresens Ferd Invest har solgt alle aksjene i flyselskapet Norwegian. Foto: Eivind Yggeseth/FinansavisenVis mer

Andresen ute av Norwegian

Johan H. Andresens Ferd Invest lemper ut alle aksjene det har hatt i flyselskapet Norwegian.

(Finansavisen:) Ferds konsernsjef Morten Borge bekreftet fredag ettermiddag overfor Dagens Næringslivs nettutgave at alle aksjene Ferd-systemet har hatt i Norwegian er solgt.

På den siste aksjonærutskriften sto Ferd Invest oppført som flyselskapets fjerde største aksjonær med drøye 1,6 millioner aksjer, en eierandel på nær 3,6 prosent.

Like før børsslutt fredag ble Norwegian-aksjen handlet for 107,65 kroner, ned 4,31 prosent. Hittil i år har aksjen falt 38 prosent. Bare den siste uken er fallet 18,54 prosent.

Hvis alle aksjene hadde vært solgt på denne kursen ville tapet for Ferd Invest trolig vært nær 250 millioner kroner .

Dette er basert på tidligere opplysninger om at selskapet hadde en gjennomsnittlig kostpris på aksjene på 260 kroner.

Men trolig har salget skjedd over noen dager og til litt høyere kurser. For to uker siden ble Norwegian-aksjen omsatt til 142,85 kroner.

«Finansiell investering»

«Ferd har hatt en finansiell investering i Norwegian og vi kan bekrefte at vi nå har solgt», skriver Borge.

«Vi har støttet selskapet lenge, men i forbindelse med den planlagte emisjonen har vi gjort en ny vurdering og konkluderte med at vi ønsket å selge. Samtidig er vi imponert over det selskapet har bygget opp, til glede for de flyreisende, og håper selskapet nå lykkes med å få driften lønnsom igjen», skriver Borge i sitt svar til DN.

Ved utgangen av april i fjor var Ferd femte største eier i Norwegian med 4,2 prosent av aksjene til en samlet verdi av 500 millioner kroner.

Ferd dukket opp på aksjonærlisten i Norwegian i 2015. Flyselskapet har siden slitt med usikkerhet rundt sine finansielle forpliktelser.

Basert på en gjennomsnittlig kostpris på rundt 260 kroner i Norwegian, hadde Ferd for ni måneder siden en urealisert gevinst på over 200 millioner kroner.

Ikke første gang

«I Ferd fokuserer vi på langsiktig verdiskapning og de bidrag vi kan gi til selskapene som eier. Aksjekurser hopper og spretter, og vi holder roen både når det faller og stiger, selv om svingningene kan være ­kraftige», sa konsernsjef Morten Borge til Finansavisen i april i fjor.

Andresen-selskapet har vært inn og ut av Norwegian også tidligere. I 2008 kvittet Ferd Invest seg med Norwegian-aksjer vel to måneder etter emisjonen i flyselskapet.

Den gangen skjedde nedsalget i løpet av et par dager, mens kursen lå like under 30 kroner.

Ferd deltok i en emisjon som innbragte 400 millioner kroner til Norwegian i slutten av august 2008. Emisjonskursen den gang var på 34,80 kroner.

Andre økonominyheter:
Trygve Hegnar: Syke skatteforslag
Søndagens aksjetips