Andrew ble henrettet for smugling. Nå går brevet hans verden rundt

«Jeg vil advare dere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige tirsdag ble Andrew Chan og åtte andre henrettet for narkotikaforbrytelser.

Chen var én av to australiere som ble ilagt dødsstraff.

Dokumenterte livet i fengsel I 2005 ble de arrestert for å planlegge narkotikasmugling. Begge to var medlemmer av smuglergruppen «Bali Nine».

Siden i fjor har filmskaper Malinda Rutter dokumentert Chans liv i fengsel.

Se et utdrag fra dokumentaren i videoen øverst i saken.

I februar kunne hun presentere dokumentaren «Dear Me - Dangers of Drugs». Etter henrettelsen av Chan har klipp gått verden rundt.

«Jeg vil fortelle om farene» Det aller mest omtalte viser et brev Chan har skrevet i håp om å kunne advare unge mot å gjøre det samme som ham.

«Grunnen til at jeg skriver dette brevet til dere, er for å fortelle dere om farene ved narkotika og hvilken effekt det kan ha på deg og dem rundt deg.», leser Chans stemme.

Videre skriver han at «om han hadde tenkt gjennom ting før han gjorde dem, ville han ikke sittet der han gjør i dag.»

- Klemte alle vaktene på vei ut Rutter har selv omtalt dokumentaren som Chans «arv».

Brevet, som Andrew Chan skrev mens han satt i fengsel, ble offentliggjort i håp om å kunne advare unge om å gjøre det samme.

Han skal ha sagt til Rutter at dersom dokumentaren kunne redde bare én person fra narkotika, var det verdt det, skriver 9NEWS.

Forrige uke snakket Michael Chan, Andrews bror, med flere australske medier.

- Jeg vet at han ga en klem til alle vaktene før han ble ført ut på marken. Flere av dem sa unnskyld, fortalte broren.

En av verdens strengeste lover Ifølge The Independent har Rutter forsøkt å forklare hvordan sosial utfrysning og en vanskelig oppvekst drev Chan inn i narkotikamiljøet.

Indonesia har en av verdens strengeste narkotikalover. Etter fem år uten henrettelser av narkodømte, gjenninnførte de dødsstraff i 2013.

Henrettelsen av Chan og de åtte andre ble gjennomført på tross av store internasjonale protester. Både Australia, EU og Frankrike gikk sammen om en felles appell i et forsøk på å stanse henrettelsene.