Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ANDSNES-MARATON

NURNBERG (Dagbladet): I kveld spiller han i Milano. Deretter har vår unge mesterpianist Leif Ove Andsnes (25) igjen konserter i Geneve og Frankfurt før han har gjennomført enda en musikalsk maraton til noen av Europas musikalske hovedsteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mesterpianisten holder høyt tempo. Men musikalsk og menneskelig er han mer fornøyd enn noen gang.

Han nyter opplevelsene langs turnéruta - både mat, museer og gateliv. Som når han under en vandring gjennom Nürnbergs middelalderby sammen med Dagbladet lar seg henføre av de smektende sigøynermelodiene som ungareren György Vojtek tryller fram på fiolinen.

- Han skulle jeg gjerne ha opptrådt sammen med, sier karmøyværingen anerkjennende om gatemusikanten som jevnlig reiser fra hjemlandet for å spille i Nürnbergs gater. Slik finansierer ungareren utdannelsen for sine tre barn.

Fulltegnet

Leif Ove Andsnes har for lengst tatt steget inn i en annen musikerverden. Gode hoteller og enda bedre honorarer venter der han kommer. Oppdragsboka er fulltegnet til sommeren 1998.

Til Nürnberg kom han fra fullsatte Wigmore Hall i London. Også Brussel har han vært innom på turneen, der han under konsertene er to timer alene på podiet.

Han byr på Beethovens «Sonate i B-dur», Chopins «Ballade nummer to», Schumanns «Sonate nummer en» og den sveitsiske komponisten Frank Martins «Fantasi over flamencorytmer».

- Opp til meg

- Solokonserter er krevende, men jeg liker dem. Jeg kjenner hvordan jeg kan forbedre meg fra den ene kvelden til den neste. Alt er opp til meg.

Når jeg bare har en fridag eller to mellom konsertene, blir en slik turné som å ri på en bølge.

Han gir 80 konserter og har 230 reisedager i året. Men Leif Ove føler ikke ensomheten som noe problem. Han trives i sitt eget selskap, også når han setter seg til rette i flysetet med en roman.

De fleste steder han kommer, har han fått venner og bekjente under tidligere besøk. Han reiser hjem til Bergen for å lade opp mellom turneene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media