Åndssvak i 35 år - uten å vite det

MYSEN (Dagbladet): 18 år gammel ble Karin Andersen erklært åndssvak. Det gikk 35 år før hun fikk vite det. 20 år gammel ble hun tvunget til å ta abort i femte måned. Samtidig ble hun sterilisert uten å få vite det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Karin var bare fjorten dager gammel da hennes liv som en kasteball i helse- og sosialvesenet startet. Da kom hun til Frelsesarmeens barnehjem i Halden. I dag er hun 56 år gammel, bor på Mysen i Østfold, og levde inntil i fjor uvitende om at hun egentlig er åndssvak.

Enkel test

Karin har vokst opp på forskjellige institusjoner, barnehjem og spesialskoler over hele landet, blant annet den fryktede Torshov spesialskole i Oslo.
Til slutt endte hun opp med åndssvakestempel på Emma Hjorths Hjem i Bærum. Det skjedde etter en enkel test hos en psykiater i Halden da hun var 18 år. Ingen andre instanser overprøvde testen, som bare ble tatt til etterretning av barnevernsnemnda, som formelt og i praksis var hennes verge. Hun ble derfor tatt ut av et fosterhjem i Marker og overført til åndssvakehjem.

I fosterhjemmet trivdes hun, følte seg hjemme der og har den dag i dag svært god kontakt med ekteparet hun da bodde hos. De er fortsatt hennes familie.

Men ekteparet var ikke formelt godkjent av nemnda, derfor måtte hun ut.

Sterilisert

20 år gammel ble Karin gravid. Barnevernsnemnda besluttet abort. Samtidig ble hun sterilisert.
I sykehusjournalen fra den gang er det et interessant punkt: sykehuslegen stusser over at pasienten har diagnosen «imbesilia».

Men det blir med det.

- Ingen fortalte meg at dette ikke var det eneste barnet jeg mistet, sier Karin.
- Jeg trodde arrene på magen var etter aborten. Det trodde jeg helt til noen forklarte meg at man ikke får arr etter en abort. De forklarte meg at jeg var blitt sterilisert.

Det var en forferdelig oppdagelse. Jeg som var så glad i barn, og hadde som høyeste mål å gifte meg for å bli mor!
På Emma Hjort var det forferdelig å være. Det eneste lyspunktet var at mange av betjeningen, med den anerkjente overlegen Ole Bull Munch i spissen, forsto at Karin var feilplassert. Munch har ifølge journalen gjort myndighetene oppmerksom på dette. Likevel måtte hun være der de siste tre årene fram til 25 år, som var myndighetsalder den gang for dem som var under omsorgsvedtak.

- Grunnen er vel enkel, sier Karin. - De hadde ikke noe sted for meg. Jeg hadde ikke lenger noe hjem.

Ved Emma Hjort har man tydeligvis forsøkt å gjøre det beste ut av situasjonen. Hennes yrkesdrøm var å bli frisør, og man skaffet henne jobb i en salong. Hun fikk også egen hybel.

Overlege Munch søkte på hennes vegne om å få steriliseringen omgjort. Men operasjonen mislyktes, og Karins drøm om barn var knust for alltid.

På veien mellom jobben og Emma Hjort kom hun i snakk med mannen hun nå har vært gift med i 30 år. Arve Andersen, en snekker fra Østfold som da jobbet på Frantzefoss Bruk.

Da hun pekte på bygningene ved Emma Hjort og fortalte at hun bodde der, tok Arve det for gitt at hun var ansatt.
- Arve har vært min store støtte i livet, sier Karin. For jeg sliter med mange og fæle minner. Jeg er fortsatt redd for å «bli henta». Jeg har angst for at «de» skal komme å ta meg.

Det oppsto problemer da Arve og jeg skulle gifte oss. Jeg forsto ikke hvorfor presten i Marker utsatte tidspunktet for vielsen og kalte oss inn til samtaler flere ganger. Jeg syntes det var rart, men nå skjønner jeg jo hvorfor. Presten visste noe om meg som jeg ikke selv visste.

Erstatning

Karin har nå via Landsforeningen Rettferd for taperne fått mot til å fremme en søknad om billighetserstatning på 350 000 kroner av staten. Det er en symbolsk oppreisning for et ødelagt liv.
- Da jeg etter lang kamp fikk ut journalene mine, og så at jeg var åndssvak, fikk jeg sjokk.

Det absolutt viktigste for meg nå er å få åndssvakestemplet bort, sier Karin.

Som ikke er mer evnesvak enn at hun er sterkt etterspurt som sangdikter til jubileer, bryllup og fester.

TVANGSSTERILISERT: Karin Andersen oppdaget ikke før i fjor at hun siden 18-årsalderen har vært erklært åndssvak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer