FRAFLYTTING: Ingar Kristensen Westjord tror barna kommer til å måtte flytte når de er gamle nok til å få seg jobb. Foto: John Trygve Tollefsen
FRAFLYTTING: Ingar Kristensen Westjord tror barna kommer til å måtte flytte når de er gamle nok til å få seg jobb. Foto: John Trygve TollefsenVis mer

Andværingenes store frykt: Lokalsamfunnet blir rasert hvis regjeringen får viljen sin

- Konsekvensene blir større her enn på Rygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANDENES (Dagbladet): - Det vil ta knekken på lokalsamfunnet hvis dette blir vedtatt, sier Ingar Kristensen Westjord (35).

Sammen med barna Othelie (3) og Even (5) har han nettopp gjort unna mathandelen rett utenfor Andenes sentrum.

Bare få timer tidligere kom nyheten som dramatisk kan endre det lille øysamfunnet helt nord i Nordland. Fra en talerstol i Oslo kom den brutale beskjeden fra statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og nestleder i Frp, Per Sandberg: Andøya flystasjon foreslås nedlagt som en del av Langtidsplanen for Forsvaret.

Det militære eventyret er slutt.

Rundt 300 arbeidsplasser skal legges ned. Med alle ringvirkningene kan opp mot 700 arbeidsplasser forsvinne.

Det er knallhard kost for en kommune med snaut 5000 innbyggere.

Større konsekvenser enn på Rygge

Det er også bare 300 mindre enn de 1000 tapte arbeidsplassene på Rygge, som har preget nyhetsbildet i vår etter den omstridte flyseteavgiften.

INN FOR LANDING: Får regjeringen det som den vil, blir det slutt på militærfly over Andøya. Da flyttes alt til Evenes. Foto: John Trygve Tollefsen
INN FOR LANDING: Får regjeringen det som den vil, blir det slutt på militærfly over Andøya. Da flyttes alt til Evenes. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

- Konsekvensene blir større her enn på Rygge. Det er flere jobber å velge og vrake i på Østlandet enn nord i Nordland. Det virker som de ikke bryr seg så mye om nord, sier Kristensen Westjord.

Han jobber selv på flyplassen, men sier han nok vil finne seg nytt arbeid hvis jobben ryker. Verre er det for barna.

- Jeg ser ikke for meg at det blir mange jobber å velge mellom for dem i framtida. Jeg tipper de flytter til et annet sted. Da blir Andøy en fraflyttingskommune, sier han.

- Skittent spill


- Folk er frustrerte og forbanna.

Stein-Håkon Eilertsen kjører rundt mellom hangarene på flystasjonen. På bakken står et av seks Orion overvåkingsfly, som akkurat har landet. Flyene er en svært viktig del av norsk overvåking over og under vann. Ofte møter de på russiske fartøy, og aktiviteten har økt de siste åra.

- SKITTENT SPILL: Stein-Håkon Eilertsen på Andøya flystasjon sier de ansatte er frustrerte og forbanna. Foto: John Trygve Tollefsen
- SKITTENT SPILL: Stein-Håkon Eilertsen på Andøya flystasjon sier de ansatte er frustrerte og forbanna. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

Eilertsen har hatt flystasjonen som arbeidsplass siden 1983. Han er hovedtillitsvalgt i Norges offisersforbund i Andøy.

- Hangarene trenger bare små justeringer for å få plass til de nye overvåkingsflyene. På Evenes må alt bygges helt nytt. Det blir svindyrt, sier han.

- Andøya faller ut på grunn av støyproblematikk, at vi ligger for nært sentrum på Andenes. Men det er bare å bygge ut rullebanen, sier han og peker utover havet hvor de skarpe fjelltoppene på Senja hviler i horisonten.

Regjeringen foreslår å legge ned til sammen elleve større og mindre anlegg. Anleggene som foreslås faset ut er Kjevik, Karljohansvern, Kjeller, Setnesmoen, Grunden 22, Hovemoen, Nærøysund, Trondenes, Åsegården, Harstad Syd og Andøya.

Samtidig får Forsvaret 165 milliarder ekstra de neste 20 åra.

Ifølge Eilertsen tror ikke de ansatte på de økonomiske beregningene som gjør at Evenes blir valgt framfor Andøya. De mener svaret var gitt på forhånd.

- De ansatte synes dette er et skittent spill, sier Eilertsen.

- En tragedie


At svaret var gitt på forhånd, er en oppfatning som deles av fiskerne Yngve Larsen (48) og Odd-Arne Mikkelsen (53). Rundt bordene på Bakeriet går samtalen om dagens dystre nyhet over en kopp kaffe.

- VÅKN OPP! Fiskerne Odd-Arne Mikkelsen (t.v.) og Yngve Larsen sier nedleggelsen er en tragedie for lokalsamfunnet, og ber politikerne våkne opp og bruke hodet. Foto: John Trygve Tollefsen
- VÅKN OPP! Fiskerne Odd-Arne Mikkelsen (t.v.) og Yngve Larsen sier nedleggelsen er en tragedie for lokalsamfunnet, og ber politikerne våkne opp og bruke hodet. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

- For lokalsamfunnet er det en tragedie. Jeg fatter ikke hva den militære og politiske ledelsen tenker på, verken samfunnsøkonomisk eller forsvarspolitisk, sier Larsen.

De forteller også om hvordan enkeltpersoner og familier vil bli rammet ved nedleggelse.

- Mange forsvarsansatte har etablert seg med hus og lån. De som mister jobben og må selge i et dårlig marked vil gå på store økonomiske tap.

De har en klar beskjed til politikerne:
- Våkn opp! Våkn opp og bruk hodet, sier Mikkelsen.

- Ingen tør å satse


Det er ettermiddagsstille i hovedgata i Andenes sentrum. Men på Andenes herreekvipering er innehaver Trude Olsen og en kollega travelt opptatt med å hjelpe kundene.

I 88 år har butikken holdt til på Andenes. Men nå er Olsen urolig for framtida.

- SKREMMENDE: - Vi er veldig bekymret, for oss er dette skremmende, sier butikkinnehaver Trude Olsen. Hun frykter å måtte kutte i bemanningen hvis militæret forsvinner fra Andenes. Foto: John Trygve Tollefsen
- SKREMMENDE: - Vi er veldig bekymret, for oss er dette skremmende, sier butikkinnehaver Trude Olsen. Hun frykter å måtte kutte i bemanningen hvis militæret forsvinner fra Andenes. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

- Vi er veldig bekymret, for oss er dette skremmende. Det meste av kundegrunnlaget vårt ligger midt i den målgruppa som blir rammet. Nå er vi tre som jobber her. Men det kan jo forsvinne arbeidsplasser her også, hvis militæret blir borte, sier hun.

Liv Signe Navarsete (Sp) er blant politikerne som i dag har vært kritisk til sentraliseringen i planen regjeringen har lagt fram.

- Det rammer samfunnet vårt veldig hardt. Folk har hatt tro på Andøya, men nå er det ingen som tør å satse her. Jeg har flere venner som har planer om å bygge hus. Nå legger de det bare på is, sier Trude Olsen.

Ruster til kamp

Samtidig nekter hun å tro at slaget er tapt. Nå tror hun på massivt engasjement for å beholde militæret på Andøya.

Hun er ikke alene om å håpe og tro til siste slutt.

Samtlige Dagbladet snakker med på Andenes fredag ettermiddag tror politikerne «vil ta til vettet», og at forslaget ikke blir vedtatt.

TETT PÅ: Innbyggerne på Andøya er vant til å ha militæret tett på. Denne uka har en øvelse fylt havet med skip. Foto: John Trygve Tollefsen
TETT PÅ: Innbyggerne på Andøya er vant til å ha militæret tett på. Denne uka har en øvelse fylt havet med skip. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

På Andøya lufthavn har ordfører Jonni Solsvik (H) nettopp landet etter et møte i Oslo. Han er både skuffet og overrasket over forslaget, og sier det vil være dramatisk om det blir vedtatt.

- Sysselsettingsnedgangen vil bli mellom 20 og 25 prosent. Du skal lete lenge etter andre steder i Norge som får en sånn nedgang, sier han.

- Hva tenker du om at det er ditt eget parti, Høyre, som kommer med et så dramatisk forslag for ditt sted?

- Jeg tenker ikke på om det kommer fra mitt eget eller andre partier. Jeg er akkurat like skuffet og overrasket som om det hadde kommet fra et annet parti.

OPTIMIST: Ordfører Jonni Solsvik (H) har ikke tro på at flystasjonen på Andenes blir vedtatt nedlagt. Foto: John Trygve Tollefsen
OPTIMIST: Ordfører Jonni Solsvik (H) har ikke tro på at flystasjonen på Andenes blir vedtatt nedlagt. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

Likevel nekter ordføreren å anse slaget som tapt. Nå venter intense arbeidsdager i sommer for å sikre Andøyas framtid. For også Solsvik stiller spørsmål ved om beregningene er riktige. Jobben blir å overbevise kollegaene i Oslo.

- Ligger det militær flyplass på Andøya også i 2030?

- Ja.