Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andy (26) var i Tacloban da tyfonen rammet - nå reiser han tilbake som hjelpearbeider

Hang fem timer i takbjelke.

STERKE MINNER: Andy Rupa (26) tror minnene fra da tyfonen traff vil strømme på når han ankommer hjembyen Tacloban i kveld. Foto: Norges Rederiforbund / Norwegian Training Centre
STERKE MINNER: Andy Rupa (26) tror minnene fra da tyfonen traff vil strømme på når han ankommer hjembyen Tacloban i kveld. Foto: Norges Rederiforbund / Norwegian Training Centre Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Andy Rupa fra Tacloban befant seg i hjembyen som ble aller hardest rammet av tyfonen Haiyan.

26-åringen klarte å overleve etter å ha holdt seg fast fem timer i en takbjelke.

I kveld ankommer han igjen hjembyen, nå som frivillig hjelpearbeider.

- Tøft å komme tilbake - Jeg måtte gjemme meg i et lite og finne dekning for å få beskyttelse, forteller Rupa til Dagbladet.

Like etter de verste herjingene kom Tupa seg til hovedstaden Manila. Derfra spurte han om å få bli med på skipet «Capitan Felix Oca», som når havna i Tacloban rundt klokka 23 i kveld. Skipet er leid inn av Norges Rederiforbund.

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk bli med. Jeg har familie hjemme i Tacloban, og de har det bra, men jeg ønsker å hjelpe alle de som er rammet, sier han.

Han tror det blir tøft å komme tilbake til hjembyen.

- Det vil bli vedlig tøft. Alle minnene fra da tyfonen kom vil strømme på. Menneskene som er der nå er sultne og tørste, og det er mange fattige. Noen bruker all sin tid på å jakte mat, og situasjonen der er ikke bra, sier han.

Takknemling Andy Rupa er glad for at norske myndigheter, organisasjoner og Rederiforbundet bidrar med det hjelpearbeidet de kan.

- Jeg vil rette en takk til alle som hjelper oss etter denne katastrofen, sier han.

Han sier menneskene som ble rammet av den kraftige tyfonen må prøve å komme seg videre.

- Vi må kjempe nå. Uansett hva som skjer må vi komme oss framover, sier Rupa.

Dagbladets reporter i byen, Harald Klungtveit, kunne i dag fortelle om økende desperasjon og kaotiske tilstander i Tacloban.

- Ødeleggelsene er helt enorme. Bygningene ligger i ruiner og opprydningsarbeidet har knapt begynt, sier Harald Klungtveit.  Han sier videre at folk stjeler vann fra det som er igjen av vannrør i bakken for å ha noe de kan koke som drikkevann.

MANGLER VANN: Innbyggerne i Tacloban har lite tilgang på rent vann. Her vasker noen av innbyggerne seg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MANGLER VANN: Innbyggerne i Tacloban har lite tilgang på rent vann. Her vasker noen av innbyggerne seg. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media