Ane (18) har hatt ME halve livet

- Stadig flere unge får Kronisk utmattelsessyndrom.

ENERGI: Umulig å se på Ane Hoff at hun lider av kronisk utmattelsessyndrom. Hun virker opplagt og energisk som en hvilken som helst aktiv 18-åring. Men etter en drøy time med Dagbladet trenger kroppen dager på å komme seg igjen. Foto: Henning Lillegård
ENERGI: Umulig å se på Ane Hoff at hun lider av kronisk utmattelsessyndrom. Hun virker opplagt og energisk som en hvilken som helst aktiv 18-åring. Men etter en drøy time med Dagbladet trenger kroppen dager på å komme seg igjen. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):I dag ligger Ane (18) kraftløs i senga. Energien brukte hun opp under dette intervjuet. Det varte en snau time — og det er to dager siden.

- Etter dette vil jeg være utslitt et par dager, sa hun med et selvfølgelig smil da hun forlot kaffebordet på Nordstrand i Oslo.

- Låst i et skallAne måtte vekkes av lærerne på skolen, og var utslitt etter fem minutter med fotball. Hun ble kalt en doven tenåring før hun som 15-åring fikk diagnosen: Kronisk utmattet.I åtte år har hun levd med symptomene som etter hvert ble diagnosen kronisk utmattelses- syndrom/myalgisk encefalopati (CFS/ME).

Hun beskriver lidelsen slik: - Man er låst inne i sin egen kropp. I et skall. Man vil ut, men klarer det ikke. Hodet er klart, men kroppen virker ikke.Hun har levd med symptomene i åtte år.

Flere barn rammes Nyere tall viser at omtrent 0,5 prosent av ungdom på landsbasis lider av ME.

Det er en nevrologisk sykdom, som i første rekke rammer voksne, men også barn og ungdommer. Nå har Helsedirektoratet gitt klarsignal for et mer formelt opplegg i behandlingen av ME-syke unge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer