Ane stormer videre

Ane Dahl Torp har tilsynelatende vært over alt i år. Men filmfestivalen i Cannes holdt hun på å miste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Til slutt sto jeg og grein i folkehavet på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris, forteller skuespilleren.

Den øvrige delegasjonen fra filmen «Uro» var på plass i Cannes. Ane skulle også vært der, men hadde mistet flyforbindelsen i Paris dagen før. Nå tydet mye på at hun ville miste også neste fly. Og det sto klart for henne at borte er sikkert fint - men den som bare kunne komme seg hjem igjen, har det mye bedre.

Merittlista

Mer om dette seinere. Først et resymé av hva den 31 år gamle skuespilleren har gjort i 2006:Hun avsluttet innspillingen av NRK-serien «Kodenavn Hunter» i januar. Den seks episoder lange serien starter opp 4. januar.

I februar dro hun til filmfestivalen i Berlin, i rollen som Norges «shooting star».Da hun kom hjem, var det premiere på filmen «Gymnaslærer Pedersen». I mai dro hun til Frankrike med Cannes-uttatte «Uro». Hun spilte inn kinofilmen «Radiopiratene» i sommer og høst. Den kommer på kino neste år.

Hun mottok Amandapris for rollen som Nina Skåtøy i «Gymnaslærer Pedersen» i august.Hun har spilt i to stykker ved Det Norske Teatret - «Isslottet» og «Verdas mest forelsket par».Hun har også sittet i det regjeringsoppnevnte utvalget som nylig leverte sin innstilling om framtidas filmpolitikk.

Berlin og ny film

Mediekjøret fikk Ane Dahl Torp merke alt i februar, som «shooting star» i Berlin. Hvert år velger Norge en talentfull skuespiller som skal promoteres på den tyske storfestivalen.

Ane stormer videre

Rett etter Berlin var det norgespremiere på «Gymnaslærer Pedersen».

-  Tross mye mediestyr i Berlin gledet jeg meg ekstremt til å snakke om den filmen. Det er jo litt mer substans i å fortelle om et arbeid, enn å fortelle hvordan man har det.-  Var rollen som Nina Skåtøy din vanskeligste noensinne?

-  Sånt er umulig å si. Men hun var i alle fall et stort arbeid å sette seg inn i. Det var så mye å fortelle om dette mennesket. Jeg måtte forstå hennes sjels rigide logikk. Romanens Nina Skåtøy var et revolusjonært fyrtårn, mener Ane, som også satte seg inn i selve miljøet Dag Solstad skildrer.

-  Jeg ville danne meg et bilde av 70-tallets drøm om den vakre revolusjonen. Om et Kina i Norge. Jeg hørte mye på korsang og kampsanger. Pluss at jeg leste andre Solstad-bøker med samme tematikk. «Arild Aasnes», blant andre.

Under førpremieren 23. februar satt hun to plasser bortenfor forfatter Dag Solstad.

-  Jeg spionerte litt på ham underveis. Han koste seg, forteller hun.I mai konkurrerte actionthrilleren «Uro», med Ane Dahl Torp og Nicolai Cleve Broch, ved verdens viktigste festival. I Cannes.

Marerittet i Paris

Etter ett mistet fly, og et bortkastet døgn ved et «Brysomme mannen»-aktig hotell i Paris, var Ane tidlig ute for å rekke neste dags forbindelse til Cannes.

-  Men flyet mitt sto ikke oppført på tavla, og alle køer var endeløse. Jeg kom til at jeg egentlig ikke liker å reise, jeg synes det er vanskelig når folk ikke skjønner hva jeg sier. Til slutt mista jeg alt mot, ringte Benedicte i produksjonsselskapet Friland og sa de måtte skaffe meg en billett hjem. Følte meg svært lite verdensvant, må jeg si.

Til slutt møtte Ane en flyplassansatt som ga henne koden for å klare seg på de Gaulle-flyplassen:

-  «You must fight!», sa hun. Det var som i en romantisk komedie. Jeg sloss meg gjennom køen. Og rakk flyet, forteller Ane.Iført Baron von Bulldog-kjole skred hun opp den blå løperen, og inn i en kinosal fylt opp med 1.200 mennesker.

I debatten om sterke kvinneroller raste i sommer, glimret Ane Dahl Torp med sitt fravær.

-  Jeg satt i ei hytte langt inni skauen i Sverige. Uten pc og uten mobildekning.

Kvinnesak

I høst har imidlertid Ane tatt sitt monn igjen, som medlem av regjeringens filmutvalg. Utvalget krever at halvparten av alle nøkkelfunksjoner i norsk film skal være besatt av kvinner innen utgangen av 2010.

-  I utgangspunktet gjaldt dette produsent, regissør og manusforfatter. Jeg er veldig fornøyd med at også hovedrolle er tatt med som nøkkelfunksjon. Dette går direkte på hvilke historier publikum får se. Man står mye friere med to av fire enn med to av tre nøkkelfunksjoner, slik de har i Sverige.

Snart vanker det velfortjent juleferie hos mormor på Ringebu.-  Moren min er fra Ringebu. Et lite, men veldig hyggelig sted der folk bor oppetter dalsiden, sier Ane Dahl Torp.

Nyttårsfeiring derimot, kan det bli verre med:

-  Jeg står som regel uten tilbud. Har alltid lusket rundt i utkanten av sånne vennegjenger. Men nå er jeg over 30, så det er ikke så farlig å stå uten tilbud på store festdager.

Og mens vi snakker om nytt år:

Ane skal spille i storfilmen «Lunsj». Fra 22. mars stå på scenen som Maggie i Tennessee Williams\' «Katt på heitt blikktak». Dessuten skal hun filme i oppfølgeren til «Kodenavn Hunter».