Aner ikke hva en liter melk koster

Statsråden bommet grovt på melkeprisen. - Når voksne mennesker seriøst ikke aner hva en liter vanlig norsk melk koster, da lever de fjernt fra hverdagen til folk flest.

MELKEPRISBOM: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
MELKEPRISBOM: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

- Rundt 8-9 kroner? Er det det?

Slik svarte klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) på Dagbladets spørsmål om hvor mye han tror én kartong melk koster i dag. Det riktige svaret er selvfølgelig langt høyere, mellom 16 og 19 kroner.

- Jeg tror det er omtrent riktig, jeg. Jeg kjøper alltid økologisk Røros-melk som jeg synes er helt fabelaktig, fortsatte Elvestuen.

- Fjernt fra folk flest

Senterpartiet lurer dermed på hvilken planet Venstre-toppen egentlig befinner seg på.

- Jeg må nesten le. Når voksne mennesker seriøst ikke aner hva en liter vanlig norsk melk koster, da lever de fjernt fra hverdagen til folk flest, sier Geir Pollestad (Sp) til Dagbladet.

- Vet du hvor mye en liter melk koster, da?

- Jeg har latt være å jukse på forhånd, men jeg tipper 15 - 16 kroner, svarer Pollestad.

- Sviktende bakkekontakt

Han understreker at saken også har en alvorlig side og beskylder Elvestuen for manglende bakkekontakt.

- Melkeprisen er for bonden det oljeprisen er for petroleumsnæringa. Å forstå melkeprisen er også en viktig indikator for at en person forstår hvordan landbruksnæringa er bygget opp.

- Er det ikke lov for en statsråd som Elvestuen å ta feil?

- Jo, og hvis han hadde bommet med en krone eller to, så er det null problem. Men han tok 100 prosent feil, og tippet på halvparten av det reelle prisnivået. Det tyder på manglende forståelse av norsk landbruk og sviktende bakkekontakt, sier Pollestad.

- Kan ikke leve av 8 kroner

Frøydis Haugen i Norges Bondelag sier norsk melkeproduksjon hadde vært død og begravet hvis Elvestuens melkepris gikk troll i ord.

- Du kan ikke leve av melkeproduksjon for 8 kroner literen i Norge. Hvis Elvestuen mener 8 kroner literen er en passelig pris for melk, må regjeringen skru opp tilskuddene til norsk landbruk noe voldsomt.

Haugen tror ikke Elvestuen er alene om å ta feil av melkeprisen.

- Ola Elvestuen kikker tydeligvis ikke på prislappen når han handler melk, og der er han neppe alene. Folk flest har råd til å kjøpe melk i dag, og tenker kanskje ikke så mye over prisen. Melk må man jo ha.

Ola Elvestuen synes selv at han har dummet seg ut.

- Det var helt klart dumt sagt, men jeg kommer til å kjøpe melk som før helt uavhengig av pris. Jeg har forståelse for at Pollestad vil melke en slik feil for alt den er verdt. Men hvis Senterpartiet ikke har mer å hisse seg opp over i landbrukspolitikken enn dette, kan vi nok slå fast at det står rimelig bra til med norske bønder for tida. Og det skulle bare mangle, med de gode jordbruksoppgjørene regjeringen har levert siden Venstre kom i regjering, forteller han til Dagbladet.