El Niño:

- Aner ikke hvor kraftig

Vi må være åpen for at El Niño blir utenfor det vi har opplevd tidligere, sier klimaforsker.

BEKREFTET: Havnivådata fra NASAs Sentinel-6 Michael Freilich-satellitt, viser den 24. april relativt høyere og varmere havvann ved ekvator og vestkysten av Sør-Amerika. Denne uka ble værfenomenet El Niño bekreftet. Foto: NASA/JPL-Caltech
BEKREFTET: Havnivådata fra NASAs Sentinel-6 Michael Freilich-satellitt, viser den 24. april relativt høyere og varmere havvann ved ekvator og vestkysten av Sør-Amerika. Denne uka ble værfenomenet El Niño bekreftet. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer
Publisert

I flere måneder har forskere spådd at en ny El Niño kunne være under oppseiling. Torsdag fastslo National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) at værfenomenet har inntruffet.

Men hvordan den vil arte seg, vites ikke.

- Foreløpig er det ikke fullt ut El Niño-forhold. Hvor sterk den blir, ser vi utover høsten, sier klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero.

Værfenomenet medfører varmere overflatetemperaturer enn ellers i den sentrale og østlige delen av Stillehavet nær ekvator, som igjen kan føre til mer ekstremvær.

- Vi må være oppmerksomme på at det kan komme flere episoder med sterk varme og ekstremregn, og vi må være mer på vakt enn før, sier Samset.

- Vi aner fortsatt ikke hvor kraftig den blir, men må være åpen for at det kan bli utenfor det vil har opplevd tidligere, legger han til.

- Ukjent farvann

Tore Furevik ved Nansensenteret sier også at det ennå er uvisst akkurat hvor sterk El Niño vil bli.

- Men mange klimamodeller indikerer at den kan bli kraftig, sier han fredag til Dagbladet.

Og ved inngangen til en sommer som er ventet å bli brutal flere steder, begir vi oss nå ut i ukjent farvann med en El Niño på toppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer