- Aner ikke hvordan han vil legge frem Sveits-kontoene

Det knyttes enorm spenning til hva Per Ditlev-Simonsen vil si i forretningsutvalget i dag. Møtet er åpent for publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ordføreren vil lede Forretningsutvalget som vanlig. Han har selv bedt om å forklare seg i dag, men hvordan han vil gjøre det aner jeg ikke, sier varaordfører i Oslo Svenn E. Kristiansen (Frp) til Dagbladet.no.

Presse og publikum vil få full tilgang til møtesalen når Oslo kommunes forretningsutvalg i dag skal ta opp alle sider om ordfører Per Ditlev-Simonsens konto i Sveits, melder nyhetsbyrået NTB.

Dagbladet.no sender live fra møtet klokka 14.00.

– Jo da, dette møtet blir åpent for vanlige borgere som måtte være interessert i saken, opplyser Tove Indgjerd, direktør for ordførerens kontor.

Møtet starter klokka 14 i rådhuset med pengesaken øverst på dagsordenen. Deretter blir det en pause, slik at Ditlev-Simonsen og lederne for partiene i bystyret kan uttale seg til pressen, ifølge NTB.

Krever full åpenhet

– Jeg vil i alle fall være tilgjengelig for pressen i etterkant, sier SVs Knut Even Lindsjørn til Dagbladet.no.

Han er mannen i Forretningsutvalget som har gått kraftigst ut etter at «Diffen» innrømmet å ha hatt en konto i Sveits som ikke er oppgitt til norske skattemyndighetene.

Lindsjørn kan ikke huske å ha opplevd noe mer spesielt i sin tid i Forretningsutvalget og er svært spent på hva som kommer frem i dag.

– Jeg krever at han viser full åpenhet i dag, sier han bestemt.

Han har mange spørsmål til ordføreren, ifølge Dagens Næringsliv (DN):

* Hvor store var beløpene?

* Når ble kontoen åpnet, når ble den avsluttet?

* Hvorfor sto pengene på konto i Sveits?

* Hva skjedde med pengene da kontoen ble avsluttet?

* Hvordan tror han saken påvirker befolkningens tillit?

– Det mest sentrale vil bli konkrete spørsmål om når kontoen eller eventuelt kontoene ble opprettet og avsluttet og hvorvidt hvor mye skatteunndragelse vi snakker om, sier Lindsjørn til Dagbladet.no.

Varaordfører Kristiansen sier han har fått med seg alle gamle og nye opplysninger som har kommet frem i saken siden DNs avsløring fredag.

– Ønsker du å kommentere opplysningene om at han skal ha takket tantene i Sveits i forbindelse med oppussingen av hytta i Gudbrandsdalen?

– Jeg har ingen nye meninger enn de jeg hadde i går, sier han.

Forretningsutvalget består vanligvis av ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) og lederne for de fire største partiene: varaordfører Svenn Kristiansen (Frp), Bård Folke Fredriksen (H), Rune Gerhardsen (Ap) og Knut Even Lindsjørn (SV). Men på grunn av sakens alvor vil også gruppelederne for V, KrF og RV være med på møtet, ifølge NTB.

Krever ordførerens avgang

RV vil stille med nestleder Erling Folkvord i dag.

– Det vil være en ny skandale dersom forklaringen hans går for lukkede dører. Nå har ordføreren rygga og rygga i denne saken. Nå krever vi alle kort på bordet, sier Folkvord.

RV vil markere saken allerede før møtet. Med et banner med ordene: ”Ordføreren må gå. Skattesnyteri er tyveri fra fellesskapet.” skal de demonstrere utenfor rådhuset fra klokka 13.30.

– Vi forventer at han i løpet av sin forklaring bruker hodet og går av som ordfører, Vi forventer at han leverer ordførerkjedet og begynner å betale tilbake gjelda si til Oslos innbyggere. Dersom han får sitte ut ordførerperioden til etter valget er det det samme som at vi godtar skattejuks. Han har nå sittet i 12 år og ruget på hemmeligheten om skattesnusk. At han må gå av statuerer et eksempel på at dette godtar vi ikke i Oslo, mener Folkvord.

Ved ordførerens forværelse på rådhuset opplyser de at Per Ditlev-Simonsen nå er på et møte utenfor huset. De sier at de ikke vet hvor møtet er eller når han er tilbake.

AVVENTER FORKLARING: Varaordfører i Oslo, Svenn E. Kristiansen, venter på ordførerens forklaring før han eventuelt kommenterer saken i dag.
STILLER SPØRSMÅL: SVs Knut Even Lindsjørn krever svar på mange spørsmål i Kontrollutvalget i dag.
DEMONSTRERER: RV med nestleder Erling Folkvord i spissen vil demonstrere for Rådhuset i dag.