Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp og regjeringen enige om ny kompensasjon for pelsdyrbøndene:

Aner ikke prislappen

Regjeringen og Frp slår seg på brystet over forliket om kompensasjon til pelsdyrnæringa, men ingen aner hvor mye det vil koste.

ENIGHET: Frp og regjeringen er enige om ny kompensasjon for pelsdyrbøndene. Video: NTB Vis mer

- Det er helt umulig å si hvor mye dette vil koste, sier Frp's Morten Ørsal Johansen til Dagbladet.

Han har sittet oppe i natt og forhandlet med regjeringspartiene. Like før Stortinget i dag behandler forslag fra Sp og Ap om kompensasjon til pelsdyrbønder, kom partiene til enighet.

I grove trekk går enigheten ut på at pelsdyrbøndene nå skal sikres rettigheter som ved ekspropriasjon, og at det nå er en faglig verdivurdering av hvert enkelt pelsdyranlegg som skal legges til grunn for erstatningsutbetalingene.

Utfallet ble full kompensasjon til bøndene som nå må finne seg noe annet å gjøre. Men hva med prislappen har regjeringen altså ikke kontroll på.

- Er du komfortabel med å vedta noe du ikke aner kostnaden av?

- Det viktigste nå har vært å få på plass en kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene, sier Ørsal Johansen.

- Veldig glade

Det var Venstre som i regjeringsforhandlingene, først på Jeløya i 2018 og så på Granavolden i fjor, fikk gjennomslag for å avvikle pelsdyrnæringen innen 2025.

Pelsdyrnæringa har hele tida satt krav om full kompensasjon.

- Dette er vi selvsagt veldig glade for. Det viser seg at det å stå i en kamp, nytter. Det viser at det fortsatt er mulig å kjempe for rettferdighet, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag til Dagbladet.

Hun påpeker at detaljene fortsatt er uklare - men synes enigheten virker å langt på vei komme pelsdyrbøndenes krav i møte.

- Vi kjenner ikke i dag alle detaljene i innretninga, så vi er nok ikke helt i mål, men at man nå for første gang signaliserer fra regjeringspartiene at man skal forholde seg til fakta og realitetene, er en seier, sier hun.

Det er foreløpig uklart hva den nye kompensasjonsordningen vil koste, men pelsdyralslaget har gjort beregninger av de tekniske takstene for bygninger og produksjonsutstyr knyttet til pelsdyrvirksomheten, og anslår at det alene er minst 1,4 mrd kroner.

Møter pressen

Partene har tilsynelatende forhandlet helt fram til i dag - og det har helt fram til nå vært spenning knyttet til hva Frp vil lande på.

Senest på politisk kvarter på NRK tirsdag morgen, åpnet Ørsal Johansen for at Frp kunne gå sammen med de andre opposisjonspartiene på Stortinget for å gi pelsdyrbøndene «full kompensasjon», dersom forhandlingene med regjeringen ikke gikk i orden.

Han fortalte da at Frp og regjeringen fortsatt forhandlet om noen små, men viktige, detaljer.

Pelsdyrforliket - altså forslagene Frp og regjeringen er blitt enige om - ble tirsdag morgen lagt ut på Stortingets nettsider.

Ikke bokført verdi

Rent konkret går de ut på å erstatte gjeldende kompensasjon basert på bokført verdi og/eller antall avlstisper, med en økonomisk kompensasjon til pelsdyroppdretterne som er basert på verdivurdering av hvert enkelt pelsdyranlegg.

Frp og regjeringspartiene på Stortinget ber også regjeringen endre kompensasjonsordningen for pelsdyroppdrettere som holdt pelsdyr 15. januar 2018, og som rammes av forbudet, slik at det gis kompensasjon «som om det dreier seg om et ekspropriasjonsartet inngrep» - og at det utformes et taksteringsopplegg basert på «faglige verdivurderinger som tar utgangspunkt i ekspropriasjonsrettslige regler.»

Det var NRK som først meldte om enigheten tirsdag morgen.