Anerkjenner folkemord - får refs

Glede i Armenia, sinne i Tyrkia.

DEN FØRSTE: Joe Biden er den første amerikanske presidenten som kaller massedødsfallene blant armenerne i perioden 1915-1920 for folkemord. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
DEN FØRSTE: Joe Biden er den første amerikanske presidenten som kaller massedødsfallene blant armenerne i perioden 1915-1920 for folkemord. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

USAs president Joe Biden anerkjenner at armenerne ble utsatt for et folkemord i Det osmanske riket for rundt 100 år siden. Tyrkia raser mot uttalelsen.

- Vi bekrefter historien. Vi gjør ikke dette for å fordele skyld, men for å sikre at det som skjedde, aldri blir gjentatt, sier Biden i en uttalelse lørdag.

Rundt 1,5 millioner armenere anslås å ha blitt drept i løpet av perioden 1915-1920. 24. april er den offisielle minnedagen for folkemordet.

- Vi minnes alle de som mistet livet i det armenske folkemordet under Det osmanske riket-perioden, og vi forplikter oss selv igjen til å forhindre at et slikt overgrep skjer igjen, sier Biden.

Mens tidligere amerikanske presidenter har omtalt de alvorlige hendelsene i dystre ordelag, er Biden den første til å formelt bruke betegnelsen folkemord.

Bitter strid

Armenias statsminister Nikol Pasjinian hyller Bidens uttalelse, som han kaller et «mektig steg».

I 2001 anerkjente Frankrike at det som skjedde i perioden, var et folkemord. På tyrkisk side har det blitt vedgått at 300 000 armenere kan ha mistet livet, men de har avvist at det var et folkemord.

Tyskland, Canada og Russland er blant de andre landene som offisielt har omtalt hendelsene som folkemord.

Det osmanske riket mistenkte den kristne minoriteten for å være innblandet i en sammensvergelse med Russland under den første verdenskrig. Mange i den armenske befolkningen ble banket opp og deportert til ørkenen i Syria, der mange ble skutt, døde av sykdom eller ble forgiftet, ifølge armenske historikere.

Snakket med Erdogan

Den amerikanske presidenten snakket fredag med sin tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan på telefon om den ventede kunngjøringen.

Tyrkia avviser at Det osmanske riket gjorde seg skyldig i folkemord, og beslutningen ventes å vekke sterke reaksjoner i Tyrkia.

- Ord kan ikke endre historien eller omskrive den. Vi vil ikke bli belært om historien vår fra noen. Politisk opportunisme er det største forræderiet mot fred og rettferdighet. Vi avviser fullstendig denne uttalelsen, som er basert på populisme, skriver Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu på Twitter etter Bidens uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer